Horndykker – ildfuglen

Latinsk navn: Podiceps auritus

Du har kanskje hørt om føniksen – ildfuglen som fødes på ny etter at den har blitt til aske? Horndykkeren er kanskje så nært vi kommer føniksen her i Norge, i hvert fall utseendemessig. Horndykkeren har knallrøde øyne og ildfargede fjær på hodet som står rett opp som flammer. Kroppen er rød og svart, litt som et bål som holder på å slukke.

  • Foto: Håvard Eggen

    Farger som et bål

    Om sommeren er fjærdrakten rød, brun, oransje og svart. Øynene har en knallrød farge. De oransje fjærene på hodet kan løftes opp og ser da ut som flammer.

  • Foto: Hennie Cuper, Flickr, "Kuifduiker (Podiceps auritus)", CC BY-NC 2.0 DEED

    Hvit tupp på nebbet

    Fjærdrakten til horndykkeren er helt annerledes om vinteren. Da er den litt vanskeligere å kjenne igjen, men se ytterst på nebbet. Tuppen av nebbet er nemlig hvitt hele året.

  • Foto: Ekaterina Chernetsova, Flickr, "Slavonian grebe", CC BY 2.0 DEED

    Lyd som en delfin

    Det kan være vanskelig å få øye på horndykkeren i det høye sivet rundt vannkanten, men ofte kan du høre den. Skrikene til horndykkeren kan minne litt om lyden til en delfin.

Foto: Martin Eggen

Horndykkeren er i Norge hele året

Horndykkeren bor i Norge hele året, men bytter på å bo ved innsjøer og ved kysten i løpet av året. På sommerhalvåret slår horndykkeren seg ned ved innsjøer og tjern for å hekke. De fleste horndykkere i Norge hekker fra Trøndelag og nordover.

Åpent vann er viktig for horndykkeren slik at den kan skaffe seg mat. Om vinteren blir tjern og innsjøer dekket av is. Da reiser horndykkerne til kysten, for her er det isfritt. De foretrekker bukter med grunt vann slik at de lett kan dykke etter fisk. Horndykkeren er vanligst ved Helgelandskysten og sørover mot Lista om vinteren.

Foto: Frode Falkenberg

Horndykkeren lever ved vann

Horndykkeren spiser kun fisk og andre vanndyr og derfor bor den alltid i nærheten av vann. I motsetning til sine slektninger liker horndykkeren tjern og innsjøer med lav vegetasjon, altså at det ikke vokser så mye høye planter der. Reiret bygger den ute på vannet som en liten kunstig øy som den lager av kvister og gress.

Begge foreldrene hjelper til med både å ruge og med å passe på ungene til de er store nok til å klare seg selv. For at ungene skal vokse seg store, må foreldrene bruke mye tid på å fange mat til dem.

 

 

Horndykkeren bor mange steder i Norge

Den vakre horndykkeren holder til ved småvann og i fjorder nesten over hele landet. Kanskje bor den i et vann nær deg?