Fuglevettreglene

Er du glad i fugler og natur bør du lære deg fuglevettreglene! Fuglevettreglene er 5 råd som forteller hvordan vi bør oppføre oss i viktige fugleområder, og ellers i naturen, på en måte som viser hensyn til fuglene. Da blir turen best for både deg og fuglene!

 • Foto: Lars Løfaldli

  1. Vær varsom.

  Beveg deg i naturen uten å ødelegge trær og planter. Hvis du ser dyr og fugler, hold god avstand og snakk rolig så du ikke forstyrrer fuglene. Kanskje de endelig fant mat eller et perfekt sted å bygge reir akkurat i nærheten av der du står?

 • Foto: Pierre-Marie Epiney, Flickr, "Foulque macroule Fulica atra aaDSC_5266", CC BY-SA 2.0 DEED

  2. Hjelp fuglene med å beskytte egg og unger.

  Om våren og sommeren bør du holde deg på stien når du er ute på tur. Hvis du kommer for nær et reir kan fugleforeldrene bli redde og fly sin vei. Da er ikke lenger egg og unger beskyttet mot farer. Hvis reiret blir forlatt, kan du dekke til eggene med mose og løv slik at de holder seg varme til foreldrene kommer tilbake.

 • Foto: Bo Eide, Flickr, "Marine litter in Kvalvika. Collected litter ready for pickup. 90% plastic.", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

  3. Hold naturen ren.

  Plast og søppel er farlig for fuglene. De kan få skader på kroppen sin og spise det. Ser du søppel ute i naturen, plukk det med deg og kast det i en søppeldunk.

 • Foto: Mari Klaussen

  4. Ha hunden i bånd.

  Fugler er redde for hunder. For fuglene er hunder skumle dyr som kan skade fugleungene deres. Hvis en hund skremmer fugleforeldrene, ligger egg og unger igjen helt alene uten beskyttelse og varme. Hunder kan også skade voksne fugler. Ha hunden i bånd, så blir turen fin både for deg og fuglene!

 • Foto: Mark Seton, Flickr, "Yippee…Eggs!", CC BY-NC 2.0 DEED

  5. De som kjører båt eller bil må kjøre forsiktig og ta hensyn.

  Når du kjører båt og bil må du holde avstand til fuglene. Kjøretøy kan skremme fuglene og noen ganger rekker ikke fuglene å komme seg unna i tide. Særlig på sjøen bør du holde avstand og kjøre forsiktig forbi flokker med fugler og fugler som bygger reir på øyer og skjær. Kanskje noen av fuglene også har med ungene sine ute på vannet?

Foto: Frode Falkenberg

Dra på tur i et fugleparadis

Nå som du kan fuglevettreglene, kan du dra ut i naturen å se på fugler. Alle kan bli en god fuglekikker!