Neadeltaet

Elveparadiset Neadeltaet ligger i Trøndelag fylke.

Registrer fugler du ser ved Neadeltaet
Foto: Jostein Sandvik

Rundt Neadeltaet samler det seg flere tusen gjess og ender seg hver vår og høst, for Neadeltaet er det perfekte stoppestedet for disse fuglene når de er på lange reiser!

  • Hvileplass for fugler på lange reiser

    Neadeltaet er en viktig hvileplass for gjess, ender og andre fugler når de er på lange reiser. På de store jordene og i vannkanten finner de mat, og dersom de blir redde kan de flykte ut på vannet hvor de følger seg trygge.

  • Massevis av mat i fjæra og på jordene

    Både fjæra og jordene rundt Neadeltaet kan by på mat til sultne fugler. I mudderet finner noen fugler småkryp de kan kose seg med. Andre fugler spiser heller plantene på jordene og i vannkanten.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Rundt omkring ved Neadeltaet møter vi mange fugler. Ute på vannet ligger ofte måker, gjess og ender i små og store flokker på våren og sommeren. Her leter de etter mat eller hviler seg, for disse fuglene kan sove ute på vannet! På natta og tidlig om morgenen er også jordugla ute på arbeid og blir sett susende over jordene på jakt etter mat.

La oss ble bedre kjent med fuglene som bor ved Neadeltaet!

Kortnebbgås – sommer på Svalbard

Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mer enn 2 mil lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.

Horndykker – ildfuglen

Du har kanskje hørt om føniksen? Ildfuglen som fødes på ny etter at den har blitt til aske. Horndykkeren er kanskje så nært vi kommer føniksen her i Norge, i hvert fall utseendemessig. Horndykkeren har knallrøde øyne og ildfargede fjær på hodet som står rett opp som flammer. Kroppen er rød og svart, litt som et bål som holder på å slukke.

Jordugle – ugle på reisefot

Hvert år, når snøen har lagt seg, reiser jordugla ut på tokt. Dette skyldes at jordugla kun spiser smågnagere som mus, og om vinteren er disse små dyrene skjult under snøen. Derfor reiser jordugla lengre sør hvor snøen ikke kan skjule maten for den. Det er ikke helt uvanlig å finne hvilende jordugler på båter og oljeplattformer midt ute på havet, milevis fra land. Litt av en eventyrlysten liten ugle!

Trane – folketroens fugl

Tranen er en legende og et symbol i folketro rundt om i verden. Dette stammer fra at traner samler seg ute på myrer om våren for å danse med hverandre! Partnere holder sammen livet ut, og den elegante dansen bringer de kjærlighetssyke fuglene tettere sammen. Tranen markerer derfor vårens ankomst og lysere tider. I japansk folketro symboliserer tranen tålmodighet og lykke, og den som bretter 1000 origami-traner får et ønske oppfylt.

Fiskemåke – Lyden av sommer

Sola varmer, bølger skvulper i strandkanten og fiskemåka hyler i det fjerne. Den lille måka gir mange ordentlig sommerfølelse. Etter at fiskemåkene har lagt egg og fostret opp ungene sine, er sommeroppdraget fullført. Da reiser de tilbake til England, Danmark eller Nederland, der det er litt mildere om vinteren.

Besøk fuglene som bor her

Vår, sommer og høst er de beste tidene på året for å se på fugl ved Neadeltaet. Vil du se flokkene med kortnebbgjess er våren og høsten den beste tiden. Både horndykker, jordugle, trane og fiskemåke hekker rundt Neadeltaet om sommeren.

Ved Neadeltaet finnes det mange steder hvor du kan gå tur og oppleve det fantastiske fuglelivet ved deltaet. Sjekk ut våre turforslag i kartet under ved å trykke på et av de oransje ikonene. God tur!

 

Strandtur på Vikaengene

En strandtur på Vikaengene er en fin måte å ta med hele familien ut  på tur for å se på fugl. Her kan man følge oppmerket tursti rundt neset. Langs strendene kan man ofte se vadefugl og måker. Parkering ved Selbu travbane eller båthavna – Nøstermoen. 

Fra Putten til Hestvollen

Fra Putten kan man vandre langs hele Haverneset og ned mot Hestvollen. Dette er en hyggelig tur som tar deg langs bredden av Selbusjøen og mot Neadeltaets flotte sand- og grusbanker. Her ser man ofte rastende gjess og ender vår og høst, og ellers vadefugler og måker. Parkering ved båthavna – Putten. 

 

  • Foto: Martin Eggen

    1. Strandtur på Vikaengene.

    En strandtur på Vikaengene er en fin måte å ta med hele familien ut  på tur for å se på fugl. Her kan man følge oppmerket tursti rundt neset. Langs strendene kan man ofte se vadefugl og måker. Parkering ved Selbu travbane eller båthavna – Nøstermoen. 

  • Foto: Paul Shimmings

    2. Fra Putten til Hestvollen.

    Fra Putten kan man vandre langs hele Haverneset og ned mot Hestvollen. Dette er en hyggelig tur som tar deg langs bredden av Selbusjøen og mot Neadeltaets flotte sand- og grusbanker. Her ser man ofte rastende gjess og ender vår og høst, og ellers vadefugler og måker. Parkering ved båthavna – Putten. 

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Neadeltaet

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene ved Neadeltaet er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i disse områdene. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder er det viktig at du forbereder deg så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Neadeltaet eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Trøndelag da vel! epost: trondelag@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene ved Neadeltaet

Dessverre vet vi lite om hvordan det går med fuglene ved Neadeltaet. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Fuglene sine leveområder forsvinner

    Mange fugler trives i de fuktige områdene i Neadeltaet, men i disse områdene vil mennesker gjerne bygge. Derfor fjernes våtmarkene slik at det kan bygge hus og vei. Da har ikke fuglene noe sted å bo og de forsvinner fra området.

  • Utilgjengelige områder

    Selbusjøen er regulert, som betyr at vannstanden i sjøen reguleres av mennesker. Dette kan føre til at viktige leveområder for fugler blir utilgjengelige. For eksempel vil sandbanker hvor fuglene finner mat være utilgjengelige ved høy vannstand.

  • Menneskelig aktivitet fortyrrer fuglene

    Elva Nea og Neadeltaet er populære steder å fiske, padle kajak, og gå tur. All denne aktiviteten kan gjøre fuglene stressede fordi de ikke er vandt med folk. Det kan hindre dem fra å hvile eller konsentrere seg om å finne mat.

  • Store deler av det viktige fugleområdet er ikke vernet

    Bare to mindre områder ved Neadeltaet er fredet, Fitjan og Låen. Det er dessverre ofte ikke nok å bare fredet noen få, små områder. Fuglene og naturen er avhengige av at de større, viktige områdene fredes slik at de ikke forsvinner eller ødelegges.