Kortnebbgås – rekordlange vandringer

Latinsk navn: Anser brachyrhynchus

Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mange kilometer lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.

 • Foto: Paul Shimmings

  Kort, rosa nebb

  Som navnet avslører har kortnebbgåsa kort nebb. Nebbet er både rosa og svart. Fargen og størrelsen på nebbet er en fin måte å skille kortnebbgåsa fra de andre grå gjessene.

 • Foto: Paul Shimmings

  Mørkt hode

  Hodet og øvre del av halsen til kortnebbgåsa er tydelig mørkere enn resten av fjærdrakten.

 • Foto: Paul Shimmings

  Lyse vinger

  Kortnebbgåsa har lyse vinger. Dette er en fin måte å kjenne igjen denne gåsa når den flyr.

Foto: Paul Shimmings

Kortnebbgåsa er i Norge på våren og høsten

På vei til og fra hekkeplassene på Svalbard stopper flokker med kortnebbgjess langs kysten av Norge. Flokkene har sine faste rasteplasser hvor de hviler og spiser på den lange ferden. Mange av de faste plassene ligger i Trøndelag og Nordland. Kortnebbgåsa er derfor bare i Norge noen uker på våren og høsten hvert år.

Foto: Paul Shimmings

Kortnebbgåsa trives i nærheten av vann

Ute på åpent vann føler kortnebbgåsa seg trygg. Der kan nemlig ikke rovdyr få tak i den. Derfor ligger de faste rasteplassene alltid i nærheten av innsjøer eller fjorder.

I tillegg til å føle seg trygg, må gjessene ha noe å spise. Kortnebbgåsa spiser planter og må spise nok planter til å orke de lange flyturene. Kort gress og vannplanter er favorittmaten. Innsjøer og fjorder med jorder og kulturlandskap rundt er derfor veldig populære når kortnebbgåsa skal finne seg et sted å lande.

Kortnebbgåsa besøker mange viktige fugleområder

På vei til og fra hekkeplassene på Svalbard stopper kortnebbgjessene i mange viktige fugleområder både på Østlandet, Midt-Norge og i Nord-Norge.