Lunde – havets papegøye

Latinsk navn: Fratercula arctica

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

  • Foto: Oddvar Heggøy

    Fargerikt nebb og føtter:

    Det fargerike nebbet og de røde føttene gjør at lunden skiller seg ut i mengden av sjøfugl i fuglefjellene.

  • Foto: Frode Falkenberg

    Svart kappe:

    Ryggen til lunden er helt svart. De svarte tegningene strekker seg rundt halsen og opp på hodet. Det kan minne om en svart kappe med hette.

  • Foto: Håvard Eggen

    Hvite kinn:

    Lunden har helt snøhvite kinn på hver side av hodet.

Foto: Oddvar Heggøy

Lunden kommer til Norges kyst hver sommer

Lunden er en av sjøfuglartene som hekker i fuglefjellene langs kysten av Norge. De ankommer hekkeplassene i store flokker i april og mai. Hekkeperioden varer frem til august.

Om høsten etter at ungene har forlatt reiret, drar lunden ut på havet for å der om vinteren. Nordsjøen, Barentshavet og Norskehavet er noen av havene lunden bruker som vinterhjem. Tenk å bo på havet så lenge av gangen!

Foto: Håvard Eggen

Lunden trives i fuglefjellene

Lunden lager ikke reir direkte i fjellveggen som mange andre sjøfugler. Den graver tuneller under bakken og den lager reiret sitt der! I tunellene er det lunt og godt, og ingen skumle rovfugler får til å stjele eggene dens i de trange gangene. Fuglefjell med gresskledde bakker er derfor favoritten til lunden.

I hekketiden må lunden ha nok mat til seg selv og de sultne ungene sine. Derfor velger lunden, sammen med de andre sjøfuglene, å bo de stedene langs kysten hvor det er mest mat! Finner du en sjøfuglkoloni, kan du være ganske sikker på at havet rundt er fullt av fisk og krepsdyr!

Lunden bor i sjøfuglkolonier langs hele kysten

Lunden er en av våre vanligste sjøfugler og du kan treffe på den i de fleste av de viktige fugleområdene hvor sjøfuglene bor.