Lille Kamøya og Bondøya

De små, men betydeligsfulle øyene Lille Kamøya og Bondøya ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Lille Kamøya og Bondøya
Foto: Geir Helge Systad

De forblåste klippene er hjem for sjøfugler, og de finnes i tusentalls. På fjellhyller og i bergsprekker legges eggene deres, og nye fugler kommer til.

 • Perfekt sted å bygge reir

  Det er mange grunner til at sjøfuglene liker seg på Lille Kamøy og Bondøya. På øyene får de være i fred for mennesker og eggene får være i fred . Det er også masse med plass til å bygge reir blant knauser og klipper.

 • Kort vei til maten i havet

  Travle fugler som skal passe unger trenger å finne mye mat, både til seg selv og til ungene. Da passer det jo fint at det er kort vei til maten i havet!

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Det er en helt spesiell stemning ute ved Lille Kamøy og Bondøya, der fuglene flyr frem og tilbake med mat til ungene sine. Dette er siste bit med fastland før flere tusen kilometer med ingenting annet enn blått hav.

En flokk sjøfugler er et fantastisk syn! Havet er deres hjem, og de er utrolige gode fiskere. Noen fugler stuper for å fange fisk, andre dykker ned i dypet. Plutselig kommer de opp med en fisk eller kråkebolle i nebbet!

La oss bli bedre kjent med noen av sjøfuglene på Lille Kamøy og Bodøya.

Toppskarv – fiskekrok på nebbet

Toppskarven spiser bare fisk. Men fisk er ikke bare enkle å fange, raske og sleipe som de er. Naturen har ordna det slik at toppskarven har et redskap den kan bruke på fisketurene. Nebbet er utstyrt med en fiskekrok! Denne innebygde, spisse fiskekroken kan gripe tak i sleipe fisk som prøver å unngå toppskarven på fisketur.

Svartbak – kongen av måkene

Svartbaken er størst av alle måkeartene i verden, og en ordentlig tøffing. På havner, i fuglefjell og i byen er det svartbaken som er sjefen, og det er ingen andre måker som våger å lage bråk med denne kjempen.

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Gråmåke – fuglen som drikker saltvann

Hvordan slukker man tørsten når man lever store deler av livet over verdens hav? Gråmåka har en løsning! Øverst på nebbet sitter noen spesielle kjertler. Når måka drikker saltvann, som jo er for salt til å drikkes, skiller disse kjertlene saltet fra vannet. Slik kan gråmåka drikke saltvann og unngå å bli dehydrert. Denne smarte løsningen finner vi hos mange fugler som lever ved og på havet.

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å besøke Lille Kamøy og Bondøya så lenge du husker på å vise hensyn til fuglene og naturen de lever i.

Dersom du vil oppleve sjøfuglene er sommeren den beste tiden. Krykkje, skarv, lunde gråmåke, svartbak, alke kommer alle til Lille Kamøy og Bondøya om våren og er her hele sommeren. Noen ganger kan man også se tyvjoene som prøver å stjele mat fra de andre fuglene.

Lille Kamøya og Bondøya ligger langt fra land så det er vanskelig å komme seg hit. I kartet under har vi samlet noen turforslag. God tur!

Båttur til Lille Kamøy og Bondøya

Øyene kan kun nås med båt og er ganske vanskelige å komme seg ut til. Selv en båttur kan ta lang tid. Dagsturer tilbys fra Hammerfest. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

 

Gamvik

Dersom du ikke vil dra på en lang båttur ut til øyene kan du heller se etter sjøfuglene i Gamvik eller andre tettsteder langs kysten. Mange av sjøfuglene reiser mye rundt, så det er ikke umulig at de tar en tur til Gamvik! I Gamvik kan du ta deg en tur langs fjæra og stranda for å se på fugler. Turen egner seg for skoleklasser.

 • Foto: Jan Erik Røer

  1. Båttur til Lille Kamøy og Bondøya.

  Øyene kan kun nås med båt og er ganske vanskelige å komme seg ut til. Selv en båttur kan ta lang tid. Dagsturer tilbys fra Hammerfest. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

   

 • Foto: Karl Noor, CC BY 2.0 DEED

  2. Gamvik .

  Dersom du ikke vil dra på en lang båttur ut til øyene kan du heller se etter sjøfuglene i Gamvik eller andre tettsteder langs kysten. Mange av sjøfuglene reiser mye rundt, så det er ikke umulig at de tar en tur til Gamvik! I Gamvik kan du ta deg en tur langs fjæra og stranda for å se på fugler. Turen egner seg for skoleklasser.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Lille Kamøya og Bondøya

Viktig informasjon til turen

Lille Kamøy er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

 • Lurer du på noe om Lille Kamøya og Bondøya, eller fuglene som bor her ute?

  Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Skarvene klarer seg bra

På Lille Kamøya og Bondøya øker antallet skarv. På slutten av 90-tallet var bestanden kraftig redusert, men siden den gang har populasjonen økt og er nå større enn det den var før den ble redusert. De andre sjøfuglene på øyene vet vi lite om, men det antas at det ikke går så bra med dem. Det er spesielt en trussel som gjør livet til sjøfuglene tøft.

 • Mindre mat i havet enn før

  En av sjøfuglenes største utfordringer er at det stadig blir mindre mat i havet. Når fuglene hekker er de spesielt utsatt fordi de trenger mat både til seg selv og ungene sine, og hvis ikke det er nok mat kan de sulte ihjel.

 • Bondøya er ikke vernet

  Lille Kamøy er vernet, men det er dessverre ikke Bondøya. Områder som ikke er vernede er mer utsatt for arealendringer og forstyrrelser. Når området ikke er vernet er dette også en trussel for fuglene som kan miste levestedet sitt.