Sør-Fugløy

Flotte Sør-Fugløy ligger i Troms fylke.

Registrer fugler du ser ved Sør-Fugløy
Foto: Rob Barrett

Fjellsidene på øya fylles hver sommer av sjøfugl. Kanskje er det så mange som 360 000 lunder på Sør-Fugløy. Å se de store svermene med fugler er litt av en opplevelse!

  • Mange trygge reirplasser

    Det er nok av reirplasser i bergsprekker, huler og på smale fjellhyller. I de bratte fjellsidene får fuglene hekke nesten helt i fred for i det bratte fjellsidene er det ikke lett for rovdyr å få tak i egg og fugleunger.

  • Massevis av mat i havet

    I hekketiden trenger fugler masse mat, både til seg selv og de sulte ungene sine. Ungene må ha mat nesten hele tiden så foreldrene må hente mat flere ganger om dagen. Da er det lurt å hekke på steder som Sør-Fugløy for her er det kort vei til matfatet i havet.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

En av de mest fascinerende tingene med fuglefjell er hvordan i all verden så mange fugler får plass i små smale, bratte fjellsider.

Tappert klamrer fuglene seg fast til sin lille reirplass. Mange fugler sitter tett i tett, og de vet akkurat hvor deres område er. Men en del krangling med naboen er ikke til å unngå.

Lomvien er så tøff at den bare legger egget rett på en fjellhylle eller i en bergsprekk. Men hvorfor ruller ikke egget ned fra hyllen og ned i sjøen, lurer du kanskje på? Lomviens egg er nemlig pæreformet slik at det ikke triller noe sted!

Du kan lære mer om den tøffe lomvien og fire andre fuglearter på Sør-Fugløy videre neover på siden.

 

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Havørn – kongen av havet

Norskekysten er havørnas rike. Havørnpar holder sammen livet ut i store territorier, opptil 70 kvadratkilometer. Reirene bygger de høyt oppe i klippene eller ute på holmer i skjærgården. Sammen mater de sultne unger med fisk. Territoriet kan være en del av et helt dynasti, det vil si at området går i arv til en av ungene når foreldrene blir gamle.

Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

Toppskarv – fiskekrok på nebbet

Toppskarven spiser bare fisk. Men fisk er ikke bare enkle å fange, raske og sleipe som de er. Naturen har ordna det slik at toppskarven har et redskap den kan bruke på fisketurene. Nebbet er utstyrt med en fiskekrok! Denne innebygde, spisse fiskekroken kan gripe tak i sleipe fisk som prøver å unngå toppskarven på fisketur.

Besøk fuglene som bor her

Hvis du vil se sjøfuglene må du dra ut på tur om sommeren for det er da de er her for å hekke. Kom aldri for nærme de hekkende fuglene, verken i båt eller til fots. Fuglene kan nemlig bli redde og forlate reiret og da kan ungene deres dø.

Det er ikke lett å komme seg til Sør-Fugløy så en tur på planlegges nøye. Det er heller ikke lov til å gå i land på øya når sjøfuglene hekker fra 1. april til og med 31. august. Derfor anbefaler vi heller turer på andre øyer like ved Sør-Fugløy! Sjekk ut våre turtips i kartet under. God tur!

Rebbenesøya

En tur til fantastiske Rebbenesøya er en fin måte å oppleve sjøfuglene og de andre fuglene som bor ute ved Sør-Fugløya uten å måtte reise helt ut hit. Sjøfuglene på Sør-Fugløya leter nemlig etter mat rundt Rebbenes. Har du med deg kikkert på turen vil du garantert få se sjøfuglene. Fra Rebbenes går det sti helt ut til Engvik på vestsiden av øya. Herfra kan du skimte Sør-Fugløya ute på havet.

Det går ferge til Rebbenesøya fra Mikkelvika. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

 

  • Foto: Håvard Eggen

    1. Rebbenesøya .

    En tur til fantastiske Rebbenesøya er en fin måte å oppleve sjøfuglene og de andre fuglene som bor ute ved Sør-Fugløya uten å måtte reise helt ut hit. Sjøfuglene på Sør-Fugløya leter nemlig etter mat rundt Rebbenes. Har du med deg kikkert på turen vil du garantert få se sjøfuglene. Fra Rebbenes går det sti helt ut til Engvik på vestsiden av øya. Herfra kan du skimte Sør-Fugløya ute på havet.

    Det går ferge til Rebbenesøya fra Mikkelvika. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Sør-Fugløy

Viktig informasjon til turen

Sør-Fugløy og Rebbenesøya er naturreservater, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder er det viktig at du forbereder deg så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Sør-Fugløya eller fuglene her ute?

    Ta kontakt med BirdLife Troms da vel! epost: troms@birdlife.no

Noen sjøfugler klarer seg, andre har forsvunnet helt

Sør-Fugløy har en av landets største lundekolonier. Denne kolonien har vært stabil i flere år, så dette er en av få fuglefjell hvor lunden klarer seg bra. Krykkja er det værre med. Den har faktisk forsvunnet helt fra fuglefjellene på Sør-Fugløy. Det er endringer i naturen som er de største truslene for sjøfuglene på Sør-Fugløya.

  • Mindre mat i havet enn før

    På grunn av klimaendringer og overfiske har det de siste tiårene blitt mindre mat i havet til sjøfuglene. Det betyr at både voksne fugler og fugleunger kan sulte i hjel fordi de ikke finner nok mat.

  • Klimaendringer påvirker fuglene

    Klimaendringene påvirker sjøfuglene på mange måter. Varmere hav fører til at det blir mindre mat i havet. Klimaendringene fører også til endringer i været, med mer regn og vind. Mer regn og vind fører til at reir blir ødelagt og fugleunger dør.