Gjesværstappan

Norges største sjøfuglkoloni Gjesværtappan ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Gjesværstappan
Foto: Frode Falkenberg

I klippene har sjøfuglene alt de trenger! Reirene er trygge her fordi det ikke finnes rovdyr på øyene, og krikene og krokene i berget beskytter mot det verste av vær og vind.

  • Perfekt sted å bygge reir for sjøfuglene

    Det er ikke uten grunn at sjøfuglene kommer tilbake til Gjesværstappan hvert år. Klippene på Gjestværstappan er fulle av sprekker og hyller hvor sjøfuglene kan bygge reir. Øyene ligger helt alene ute i havet, så det er nesten ingen rovdyr som kan ta eggene og fugleungene.

  • Et hav fullt av mat

    For travle sjøfugler som hekker på Gjesværstappan er det vikitg at ikke maten er for langt unna, for reiret med egg eller fugleunger kan ikke forlates i for lange perioder av gangen. Da er det fint at havet rundt er fullt av fisk og annen sjømat fuglene kan spise!

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

De bratte fuglefjellene på Gjesværstappan er spektakulære syn. Om våren fylles fjellsidene og sjøen med lyden av sjøfuglene som har kommet hit for å hekke. Hver fjellside har sine faste beboere.

I fjellveggene på Storstappen holder lunde til. De er dyktige fiskere og du kan se dem på himmelen med det fargerike nebbet fullt av små fisk! Lundens nærmeste nabo er havsulen. Havsulen er et morsomt syn. Med sitt gule hode og knallblå øyne er de lette å kjenne igjen ute på havet når de stuper ned i vannet etter mat. Havsule er store fugler, mye større en måker.

Les mer om de fantastiske fuglene som holder til på Gjesværstappan videre nedover på siden.

Havsule – fuglen med røntgensyn

Har du prøvd å se hva som skjer under vannoverflaten og oppdaget hvor vanskelig det er når det er mye bølger og vind? For havsulen er ikke dette et problem. Den har ekstremt godt syn som lar den se forbi det urolige og uklare vannet og oppdage fisk.

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Besøk fuglene som bor her

Gjesværstappan ligger langt fra land, og det er derfor ikke anbefalt å reise ut hit på egenhånd. Det er også ferdselsforbud på øyene om sommeren, så du kan uansett ikke gå i land på øya for å se på fuglene.

Selv om du ikke kan reise ut til øya, kan du allikevel oppleve et spennende fugleliv!

 

Fuglesafari fra land

Sjøfugler reiser ofte langt fra koloniene sine for å finne mat og utforske området de bor i. Derfor kan man ofte se sjøfuglene som hekker på Gjesværstappan langs kysten! Ta med deg kikkert og gå deg en tur langs strendene og skjærgården på Gjesvær så ser du garantert noen sjøfugler. Dette er en fin måte å kikke på fugl uten å forstyrre dem i hjemmet deres.

  • Foto: Steve Baines

    1. Fuglesafari fra land.

    Sjøfugler reiser ofte langt fra koloniene sine for å finne mat og utforske området de bor i. Derfor kan man ofte se sjøfuglene som hekker på Gjesværstappan langs kysten! Ta med deg kikkert og gå deg en tur langs strendene og skjærgården på Gjesvær så ser du garantert noen sjøfugler. Dette er en fin måte å kikke på fugl uten å forstyrre dem i hjemmet deres.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Gjesværstappan

Viktig informasjon til turen

Gjesværstappan er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.  Husk på at på Storstappen er ferdsel på land forbudt i tiden fra og med 1. mars til og med 31. juli. Og at fiske med garn og kilenot er forbudt i tiden fra og med 1. april til og med 31. august.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Gjesværstappan eller fuglene som bor her ute?

    Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Det er fortsatt mange fugler i fjellet, men de forsvinner fort

De siste tiårene har sjøfuglkoloniene ved Gjesværstappan blitt mindre, men nedgangen i antall sjøfugl har ikke vært like dramatisk her som i andre kolonier. Havsule og lunde har hatt en veldig liten bestandsvekst. For alken har populasjonen lenge vært stabil uten reduksjon eller vekst. Den store kolonien har allikevel blitt mindre. Det er flere grunner til dette.

  • Mindre mat i havet enn før

    De siste tiårene har det blitt mindre mat i havet til sjøfuglene. Dette skyldes overfiske og klimaendringer. Når fuglene ikke har nok, mat kan de og ungene deres sulte i hjel.

  • For mye besøk av mennesker

    Det er fint at mennesker er interessert i sjøfuglene og vil besøke dem, men mye menneskelig trafikk forstyrrer og skremmer fuglene. Tenk deg om noen skulle tittet inn stuevinduet ditt hver eneste dag når du prøvde å slappe av? Sånn er det for sjøfuglene i fuglefjellet når vi besøker dem ofte.