I alle kriker og kroker av fjellet, på berghyller og i gresset hekker flere tusen sjøfugl! Sjøfugl liker å være mange sammen, og er her det plass til alle!
Hjelmsøya
Den grønne øya Hjelmsøy ligger i Finnmark fylke.
Registrer fugler du ser ved Hjelmsøya-
Fjellvegg full av reirplasser
For oss ser kanskje disse fjellveggene ut som det siste stedet man kunne tekte seg og bo, men for sjøfugl kunne det ikke blitt bedre! Klippene er fulle av reirplasser, bare man er kreativ nok.
-
Et hav fullt av mat
I en hektisk hverdag er det fint at matfatet ikke er for langt unna, spesielt når man har sulte fugleunger å mate! Sjøfuglene liker seg på Hjelmsøya fordi det er kort vei ut til havet, der fisken er.
Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her
På Hjelmsøya bor det ikke folk, men fuglene er mange! Hver vår kommer sjøfuglene tilbake fra vinterferien i andre deler av verden. Øya fylles med skrikene fra de travle fuglene, og det er som å være i en travel by.
I området finnes også havørna, som har et vingespett på rundt 2,5 meter. De andre sjøfuglene må passe seg for havørna, spesielt om de er syke, svake eller unger. Havørna spiser mest døde dyr og fisk, men kan også ta levende fugler. Det har lomvien på Hjelmsøya funnet en løsning på! Lomvien hekker ofte helt åpent på en fjellhylle, men lomviene på Hjelmsøya hekker i skjul, mellom steiner og ur, for ikke å bli tatt av havørna.
La oss ble enda bedre kjent med de kule fuglene på Hjelmsøya!
Alke – hopp i havet
Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!
Lunde – havets papegøye
I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?
Lomvi – flyturen som ble en svømmetur
Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.
Havsvale – måneskinnsfuglen
Midt på natten, når solen har gått ned og månen skinner sine sølvstråler ned på havet er en liten fugl ute på flyvetur. Det er den vakre havsvalen. Havsvalen foretrekker å være våken om natten for da er det mindre sjans for at større, bøllete fugler finner den og reiret den har bygget. Er måneskinnet ekstra klart kan havsvalen være ute på havet hele natten.
Tyvjo – mestertyven
Det er ikke uten grunn at tyvjoen har fått navnet sitt; den er ekspert på å stjele mat fra andre fugler! Til røvertoktene har den god bruk for de spisse vingene og den strømlinjeformede kroppen. Med kjappe, smidige manøvere klarer tyvjoen å snappe mat fra måker og andre vannfugler som fisker maten selv.
Besøk fuglene som bor her
Hjelmsøya ligger langt fra land. Det er derfor ikke anbefalt å dra ut hit på egenhånd. Skal du ta en tur må du ha med erfarne folk, og selv være vandt med båt. Om sommeren når sjøfuglene hekker på øya er de også glade for å få være i fred og ikke bli forstyrret.
Havøysund
For ikke å forstyrre fuglene på Hjelmsøya kan du heller ta deg en tur i Havøysund. Mange av fuglene som hekker på Hjelmsøya er ofte ute på leting etter mat, og da kan du se den med kikkert eller teleskop fra fastlandet. I fjæra kan du også gå på leting etter fugler, for her kan det være mye vadefugl på sommerhalvåret.
-
1. Havøysund .
For ikke å forstyrre fuglene på Hjelmsøya kan du heller ta deg en tur i Havøysund. Mange av fuglene som hekker på Hjelmsøya er ofte ute på leting etter mat, og da kan du se den med kikkert eller teleskop fra fastlandet. I fjæra kan du også gå på leting etter fugler, for her kan det være mye vadefugl på sommerhalvåret.
Fugler som er sett i området
Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!
Viktig informasjon til turen
Hjelmsøya er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.
Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.
-
Lurer du på noe om Hjelmsøya eller fuglene her ute?
Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no
Livet på Hjelmsøya blir stadig vanskeligere
På Hjelmsøya har det blitt tøffere å hekke for sjøfuglene, og mange av dem sliter med å få frem unger. Noen år kan det gå ganske bra for noen av artene. I 2022 økte for eksempel krykkje- og alkebestanden. Et godt år er dessverre ikke nok til at vi kan si at det går bra med fuglene. Over de siste tiårene har de blitt færre. Det er spesielt én trussel som forskerne tror skaper problemer for sjøfuglene.
-
Mindre mat i havet enn før
På grunn av overfiske og klimaendringer, har det de siste tiårene blitt mindre fisk sjøfuglene liker. Dette er et problem for sjøfuglene, fordi de trenger fisk for å overleve. Det er spesielt alvorlig når sjøfuglene ikke finner nok mat i hekketiden. Uten mat sulter ungene.