Loppa

Den rike og varierte fugleøya Loppa ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Loppa
Foto: Jon Arne Wilhelmsen

Overalt på Loppa finnes det fugler! I fjæra holder fuglene på å lete etter mat, under steiner og i sanden. Øya har også et fuglefjell, som fylles opp med gjester om våren.

  • Hekkeplass i fjellveggen

    Fuglefjellet på øya er en populær hekkeplass for sjøfugl. I den bratte klippen er reiret trygt for rovdyr som vil spise fugleungene. Det er også plass til mange beboere. Hele fugleflokken får plass!

  • Mat i havet og i fjæra

    Naturen på og rundt Loppa er et variert matfat for fuglene. I havet finnes det fisk, muslinger og andre dyr som sjøfuglene gladelig spiser. Det er også mat på land. I fjæra bor det bittesmå kryp, som er god mat for fugler som vet hvordan de skal få tak i dem.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

På Loppa er det liv! Det spektakulære fuglefjellet, med bratte klipper og fryktløse fugler, er en uforglemmelig naturopplevelse. Her møter du den vakre alkene og lomvien, som ser ut som en pingvin som kan fly!

Det er ikke bare fuglefjellet på Loppa som kan by på et spennende fugleliv. På strendene og i fjæra tripper langbeinte vadefugler rundt på leting etter en matbit.

La oss ble enda bedre kjent med fuglene på Loppa!

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

Havsvale – måneskinnsfuglen

Midt på natten, når solen har gått ned og månen skinner sine sølvstråler ned på havet er en liten fugl ute på flyvetur. Det er den vakre havsvalen. Havsvalen foretrekker å være våken om natten for da er det mindre sjans for at større, bøllete fugler finner den og reiret den har bygget. Er måneskinnet ekstra klart kan havsvalen være ute på havet hele natten.

Blåstrupe – den fødte underholdningsartist

Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler og kan variere veldig mellom individer. Sangen fremføres ofte i toppen av en busk eller flyvende slik at han er sikker på at damene får med seg låta hans.

Besøk fuglene som bor her

Loppa er en magisk øy med mange spennende fugler. I fuglefjellene kan du møte alke, lunde, lomvi og mange andre. Tar du deg en tur om natta kan det hende du får øye på den lille havsvalen. Bergirisk, ringtrost og blåstrupe er også fugler du kan få øye på. På Loppa bor det også rovfugler. Vær på utkikk etter fjellvåk og havørn når du er ute.

Sjekk ut våre turtips i kartet under ved å trykke på et av de oransje ikonene. God tur!

Tur til platået

Det er mange fine turstier på Loppa. og mange av dem fører opp på platået midt på øya. Herfra har man god utsikt over øya og sjøen. Man kan for eksempel starte turen i Meværbukta og gå langs fuglefjellet fra Sauhallen, eller man kan gå over Stormyra og Matmortuva. Pass på at du ikke går for langt ut på kanten, steinene sitter løst og kan rase ut.

Fra Loppsanden til Fjellavløsningsodden

På denne turen får du oppleve vakker kystnatur. Langs hele ruta finnes jettegryter gravd ut av sjøen. Rullesteinstrender preger også landskapet. Se etter fugler blant steinene i fjæra eller kikk etter rovfugl på himmelen.

  • Foto: Jon Arne Wilhelmsen

    1. Tur til platået.

    Det er mange fine turstier på Loppa. og mange av dem fører opp på platået midt på øya. Herfra har man god utsikt over øya og sjøen. Man kan for eksempel starte turen i Meværbukta og gå langs fuglefjellet fra Sauhallen, eller man kan gå over Stormyra og Matmortuva. Pass på at du ikke går for langt ut på kanten, steinene sitter løst og kan rase ut.

  • Foto: Jon Arne Wilhelmsen

    2. Fra Loppsanden til Fjellavløsningsodden.

    På denne turen får du oppleve vakker kystnatur. Langs hele ruta finnes jettegryter gravd ut av sjøen. Rullesteinstrender preger også landskapet. Se etter fugler blant steinene i fjæra eller kikk etter rovfugl på himmelen.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Loppa

Viktig informasjon til turen

Loppa er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

Sjøfuglene på Loppa har blitt studert av mange

Det varierte fuglelivet på Loppa har gjort øya til det perfekte sted å studere sjøfugl. De viktige hekkefuglene lundefugl, lomvi og alke, sildemåker, tyvjo og storjo har jevnlig blitt besøkt slik at forskere kan følge med på hvordan det går med disse fuglene. De siste årene har det allikevel vært få forskere som har hatt muligheten til å reise ut til Loppa, så nå er det litt usikkert hvordan det går der ute.

En av de som har jobbet med fuglene på Loppa er Morten Helberg som jobber i BirdLife Norge.

  • Foto: Morten Helberg

    Fugleeksperten Morten

    har besøkt Loppa og sjøfuglene som bor her i mange år. Tidligere studerte Morten hvordan miljøgifter påvirker måka svartbak, og da var Loppa et av stedene hvor han studerte svartbaken. I dag jobber Morten for BirdLife Norge og er vår måkeekspert!

  • Lurer du på noe om Loppa eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med Morten da vel! epost: morten.helberg@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene på Loppa

Dessverre vet vi lite om hvordan det går med fuglene på Loppa. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Mindre mat i havet enn før

    Mange av fuglene på Loppa er avhengige av å finne maten sin i havet. Dessverre blir det stadig mindre mat å finne her på grunn av klimaendringer og overfiske. Når ikke fuglene finner nok mat, vil de sulte i hjel og forsvinne.