Bleiksøy

Fantastiske Bleiksøy ligger utenfor Andøya i Nordland fylke.

Registrer fugler du ser ved Bleiksøy
Foto: Espen Bergersen

Bleiksøy er som en sukkertopp i havet! Det bratte fjellet på Bleik fylles med fra sjøfugl om sommeren. Den isolerte øya egner seg nemlig ypperlig som hekkeplass! Så mange som 80 000 lunder har reiret sitt her.

  • Perfekt sted for sjøfugler å bygge reir

    Det er ikke uten grunn at sjøfuglene kommer tilbake til Bleiksøy hvert år. I fjellveggen legger alke og lomvi egget sitt, mens toppskarv og lunde gjemmer eggene i hulrom mellom steiner og under bakken. Rovdyr som rødrev kan heller ikke svømme ut til øya for å spise egg og fugleunger.

  • Masse mat i havet

    Bleiksøy ligger ute i havgapet, så her er det kort avstand til matfatet for sultne sjøfugler på leting etter fisk, krepsdyr og muslinger. Om sommeren, når fuglene hekker, kan de ikke reise for langt vekk fra reiret, og da er det fint å vite at det er mat i nærområdet.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Fra strendene på Andøya kan du se utover mot Bleiksøy, en sukkertopp i havet. Om vinteren er Bleiksøya stort sett tom for fugler. Men på våren strømmer fugler inn fra havet. Nå vil de hekke, legge egg og få unger. I løpet av få dager er den lille øya forvandlet til et sted med flere innbyggere enn en norsk småby!

Hopp i båten og kom deg på sjøen, det tar ikke lang tid før du har sjøfuglene svevende over hodet! Mange sjøfugler hekker på Bleikøya, og du får kanskje sett både toppskarv, alke, lunde og teist. Havørna svever også på himmelen. Med et vingespenn på over 2,5 meter er den litt av et syn.

Det bor mange fugler på Bleik, fem av disse skal vi bli bedre kjent med.

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Teist – kjærlighetssanger i fuglefjellet

Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.

Havørn – kongen av havet

Norskekysten er havørnas rike. Havørnpar holder sammen livet ut i store territorier, opptil 70 kvadratkilometer. Reirene bygger de høyt oppe i klippene eller ute på holmer i skjærgården. Sammen mater de sultne unger med fisk. Territoriet kan være en del av et helt dynasti, det vil si at området går i arv til en av ungene når foreldrene blir gamle.

Toppskarv – fiskekrok på nebbet

Toppskarven spiser bare fisk. Men fisk er ikke bare enkle å fange, raske og sleipe som de er. Naturen har ordna det slik at toppskarven har et redskap den kan bruke på fisketurene. Nebbet er utstyrt med en fiskekrok! Denne innebygde, spisse fiskekroken kan gripe tak i sleipe fisk som prøver å unngå toppskarven på fisketur.

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å ta båten ut mot Bleiksøy for å oppleve det unike fuglelivet her, men husk på å vise hensyn til fuglene som hekker her ute. Ikke kjør for nærme øya, du kan helt fint se fuglene på avstand med kikkert. Det setter fuglene pris på, for de vil gjerne få være i fred i hjemmene sine i fuglefjellet.

Hvis du vil se sjøfuglene ved Bleik er sommeren den beste tiden å dra ut på tur. Da kan du se arter som teist, ærfugl, lunde, alke, lomvi, krykkje, havørn. Det kan også være vadefugler nede i fjæra.

Sjekk ut turtipsene våre i kartet under. God tur!

 

 

Sjøfuglsafari

Bleiksøy nås kun med båt, heldigvis finnes det flere tilbud om båtturer ut til øya. Turene går ofte flere ganger om dagen hele sommerhalvåret. På nettet finnes det mye informasjon slik at du kan booke en tur som passer best for deg. Husk på at fra 15. april til 31. juli er det ferdselsforbud på land i verneområdet og fiske med garn er forbudt fra 1. april til 31. august. 

Tur i fjæra

Dersom du ikke vil ta en tur i båt kan du se mange av de samme fuglene i fjæra på Andøya med utsikt ut mot Bleiksøy. Her kan man spise lunsj og kikke på fuglene i strandkanten eller ute på sjøen. En tur i fjæra egner seg bedre for skoleklasser.

  • Foto: Tormod Karlsen

    1. Sjøfuglsafari .

    Bleiksøy nås kun med båt, heldigvis finnes det flere tilbud om båtturer ut til øya. Turene går ofte flere ganger om dagen hele sommerhalvåret. På nettet finnes det mye informasjon slik at du kan booke en tur som passer best for deg. Husk på at fra 15. april til 31. juli er det ferdselsforbud på land i verneområdet og fiske med garn er forbudt fra 1. april til 31. august. 

  • Foto: Tormod Karlsen

    2. Tur i fjæra.

    Dersom du ikke vil ta en tur i båt kan du se mange av de samme fuglene i fjæra på Andøya med utsikt ut mot Bleiksøy. Her kan man spise lunsj og kikke på fuglene i strandkanten eller ute på sjøen. En tur i fjæra egner seg bedre for skoleklasser.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Bleiksøy

Viktig informasjon til turen

Bleiksøya er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Regler og forskrifter for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

Det er mange fugleentusiaster i Bleik og Andøya

Det viktige fugleområdet i Bleik er ikke bare et paradis for fugler, det er også et paradis for folk som er interesserte i fugl og natur.

Hvert år arrangerer BirdLife Vesterålen turer på Andøya og Bleik hvor de kikker på fugl og nyter den flotte naturen. De er også opptatt av å ta vare på den flotte naturen og fuglene som lever her. En av de engasjerte i lokallaget er Tormod Karlsen.

  • Foto: Tormod Karlsen

    Fugleentusiast Tormod

    Tormod har vært medlem av BirdLife Vesterålen i mange år. Å være ute i naturen og kikke på fugler er noe Tormod har hatt stor glede av hele livet. Han er også glad i å ta bilder av fugler og natur. Tormod har bodd mange år i Bleik og kjenner området godt.

  • Lurer du på noe om Bleik eller fuglene her?

    Ta kontakt med Tormod da vel! epost: tormodkarlsen.tk@gmail.com

Det er usikkert hvordan det går med fuglene

Det finnes ingen gode, nye tellinger fra Bleik.

  • Mindre mat i havet enn før

    Sjøfugler finner all maten sin i havet, så når det blir for lite mat har de ikke noe å spise. Tilgangen på mat i havet har blitt dårligere på grunn av overfiske og klimaendringer.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Fuglene samles ofte på vannet og på holmer og skjær for å hvile og stelle fjærdraktene sine. Når vi mennesker kjører båt rett ved der fuglene sitter kan det forstyrre og skremme fuglene.

  • Havet rundt øya mangler vern

    Bleiksøy er vernet som naturreservat, men havområdene der fuglene henter mat, er ikke vernet. Områder som ikke er vernet er mer utsatt for forstyrrelser og arealendringer.