Røst

Røst består av mange øyer og skjær helt ytterst i Lofoten i Nordland

Registrer fugler du ser ved Røst
Foto: Anette Jensen

I sjøfuglenes rike skjer det noe hele tiden! Fisking, prating med naboen i reiret ved siden av, ruging og egg som klekker fyller hverdagen til disse pratsomme fuglene i Lofoten.

  • Perfekt sted å bygge reir

    I fuglefjellene og på bygninger bygger krykkjene reir sammen for de liker å bo tett i tett så de kan beskytte hverandre fra rovfugler. Andre sjøfugler vil gjerne ligge i skjul og finner seg bergsprekker eller graver tuneller hvor eggene er trygge.

  • Et hav fullt av mat

    All fisken i havet rundt Røst er også en grunn til at så mange fugler kommer hit for å hekke hver sommer. I våtmarkene og fjærene finnes også insekter og andre smådyr som glir ned i magen på de sultne fuglene!

  • Hvileplass for fugler på lange reiser

    Fugler som flyr over åpent hav blir glade når de ser et sted å lande, spesielt når de er slitne og sultne! Tusenvis av fugler stopper her ute ved Røst hvert eneste år når de er på lange reiser til og fra overvintringsplassene sine andre steder i verden.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

På Røst kan du oppleve de morsomme og fargerike lundene! De finnes ute i fuglefjellene, og det er over 400 000 av dem!

De lynraske tyvjoene jager etter terner over myrer og fjord og forsøker å stjele maten fra dem. Det er ikke ternene noe glade for og det kan bli litt av et leven når tyvjoen er på ferde!

Nede på bakken er det roligere. Her tripper rødstilken rundt på leting etter mat i fjæra og på myra. Den spiser bittesmå kryp som bor i sand og torv og bruker det lange nebbet sitt til å få tak i de små matbitene.

La os bli bedre kjent med fuglene som bor på Røst!

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Toppskarv – fiskekrok på nebbet

Toppskarven spiser bare fisk. Men fisk er ikke bare enkle å fange, raske og sleipe som de er. Naturen har ordna det slik at toppskarven har et redskap den kan bruke på fisketurene. Nebbet er utstyrt med en fiskekrok! Denne innebygde, spisse fiskekroken kan gripe tak i sleipe fisk som prøver å unngå toppskarven på fisketur.

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Rødstilk – sterkere sammen

Rødstilken er en liten fugl og det er derfor vanskelig for den å beskytte reiret sitt mot uvedkomne rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken har vært å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier som for eksempel måker. Da nyter rødestilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk på egen hånd.

Tyvjo – mestertyven

Det er ikke uten grunn at tyvjoen har fått navnet sitt; den er ekspert på å stjele mat fra andre fugler! Til røvertoktene har den god bruk for de spisse vingene og den strømlinjeformede kroppen. Med kjappe, smidige manøvere klarer tyvjoen å snappe mat fra måker og andre vannfugler som fisker maten selv.

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å besøke Røst, men da må du passe på at du viser hensyn til fuglene og naturen de lever i.

På en båttur på sjøen rundt Røst kan du treffe på krykkje, lunde, toppskarv, lomvi, alke og havørn om sommeren. På Røstlandet kan du også gå og sykle rundt og se på utrolig mange forskjellige fuglearter både vår, sommer og høst. Sjekk ut våre beste turtips i kartet under. God Tur!

Vandring på Røstlandet

På Røst er det fugler overalt, og et er enkelt å gå rundt på hovedøya Røstlandet der alle menneskene bor. Nord for gammelkirka står det et fugletårn man kan bruke for å se på fuglene. Her er det lurt med teleskop for fuglene kan ofte ligge langt ute på fjorden. Turen egner seg også for skoleklasser. Dersom du ikke bor på Røst kan du ta ferge til Røst ferjekai.

 

Båttur tilfuglefjellene

Fuglefjellene på Røst er en spektakulær naturopplevelse. Skal du besøke sjøfuglene ute i fuglefjellene, må du melde deg på tur med RIB-båt eller kjenne noen med båt. Turen egner seg for mindre grupper.

  • Foto: Elisabeth Arsnes

    1. Vandring på Røstlandet .

    På Røst er det fugler overalt, og et er enkelt å gå rundt på hovedøya Røstlandet der alle menneskene bor. Nord for gammelkirka står det et fugletårn man kan bruke for å se på fuglene. Her er det lurt med teleskop for fuglene kan ofte ligge langt ute på fjorden. Turen egner seg også for skoleklasser. Dersom du ikke bor på Røst kan du ta ferge til Røst ferjekai.

     

  • Foto: Anette Jensen

    2. Båttur tilfuglefjellene.

    Fuglefjellene på Røst er en spektakulær naturopplevelse. Skal du besøke sjøfuglene ute i fuglefjellene, må du melde deg på tur med RIB-båt eller kjenne noen med båt. Turen egner seg for mindre grupper.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Røst

Viktig informasjon til turen

Røst er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

Det bor mange fugleinteresserte i Lofoten

I Lofoten har BirdLife Norge et eget lokallag, kalt BirdLife Lofoten. Her er det mange medlemmer, og de passer på området på ulike måter. De kikker på fuglene, og noterer hvordan det går med dem. De arrangerer turer, slik at flere får oppleve de fine fuglene som er her. De jobber også for at områdene skal beskyttes, og har laget rapporter kommunen og andre har fått. Da vet kommunen hvor det er lurt å bygge, og hvor det ikke er lurt å bygge.

BirdLife Lofoten har til og med en egen klubb for barn- og unge, den heter Falkeklubben. De drar ofte på turer til spennende steder og de ringmerker fugler. De har vært flere ganger på Røst.

  • Lurer du på noe om Røst eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Lofoten da vel! epost: martin@birdlife.no

Det går dårlig for fuglene på Røst

De store antallene med lunde og krykkje har gått tilbake over langt tid, og nå er det nesten ingen igjen sammenlignet med det det var for noen tiår siden. Det er flere grunner til at fuglene ikke trives på Røst lengre.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Røst er et populært sted å reise til for å oppleve natur og fugleliv. Dessverre kan all denne menneskelige aktiviteten forstyrre fuglene. Når fuglene hekker er de veldig skeptiske til oss mennesker så det er viktig at vi holder avstand til fuglene og kun går på oppmerkede stier.

  • Mindre mat i havet enn før

    Dessverre fører overfiske og klimaendringer til at fuglene på Røst ikke finner like mye mat i havet som tidligere. Da har de ikke nok mat å gi til ungene sine sånn at de kan vokse seg store og de sulter ihjel. Når fuglene ikke får frem unger flere år på rad vil de etterhvert dø ut.

  • Deler av det viktige fugleområdet er ikke vernet

    En del av våtmarkene på Røst mangler vern. Når natur ikke er vernet er det større risiko for at mennesker ødelegger den eller forstyrrer den unødvendig. Derfor er det viktig at man verner og tar vare på naturen.