Alke – hopp i havet

Latinsk navn: Alca torda

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

 • Foto: Svein Håkon Lorentsen

  Butt nebb:

  Alken har et butt nebb sammenlignet med mange andre sjøfugler.

 • Foto: Vegard Sandøy Bråten

  Hvit stripe ved øyet:

  Alken har en tynn, hvit stripe som strekker seg fra øyekroken og ut mot nebbet på fuglen.

 • Foto: Ken Gøran Uglebakken

  Kort og kompakt kropp:

  Alken har en veldig kort og kompakt kropp, og kan minne om lunden i formen på kroppen. Dette ser du best når fuglen flyr, som på bildet.

Foto: Vegard Sandøy Bråten

Alken kommer til kysten av Norge hvert år

Alken hekker sammen med mange andre sjøfugler i fuglefjell langs norskekysten. De samler seg ved fuglefjellene om våren, og hekkesesongen begynner for fullt i mai-juni. Begge foreldrene er med på å ruge eggene og passe på ungene til de er store nok til å fly.

Når ungene forlater reiret, forlater også de voksne kolonien og drar til Sør-Norge, Nordsjøen og Skagerak for å tilbringe vinteren.

Foto: Håvard Eggen

Alken liker seg i fuglefjellet sammen med andre sjøfugler

Alken liker å hekke i flokk, og ofte finner du dem midt inne i lomvikolonier. Alker bygger ikke reir, men skjuler egget sitt i bergsprekker eller under en fjellhylle. Da er egget og alkeungene trygge mot angrep fra rovfugler som noen ganger tar seg en tur til sjøfuglkolonien for å finne mat.

Alkene må også finne mye mat i hekketiden, både til seg selv og ungene. De velger å hekke ved kysten der det er mye fisk i havet, så blir ikke reisen til matfatet så lang.

Alken bor i de fleste av fuglefjellene langs kysten av Norge

Alken er en av de vanligste sjøfuglene i de norske fuglefjellene, fra Lindesnes i Sør til Finnmark i Nord.