Omgangsstauran

De storslagne klippene Omgangsstauran ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Omgangsstauran
Foto: Geir Helge Systad

De bratte klippene og barske været gjør at området aldri har vært bebodd av mennesker, men sjøfuglene har bodd her i flere hundre år!

  • Perfekt sted for sjøfugler å bygge reir

    De ugjestmilde klippene er kanskje et av de siste stedene vi mennesker kunne tenke oss å bo, men for sjøfuglene er det helt motsatt. Her er det lite forstyrrelser, og tusenvis av fjellhyller og sprekker hvor man kan bygge reir sammen med flokken. Hva mer kan en sjøfugl ønske seg?

  • Masse mat i havet

    Sjøfugler er spesialister på å fiske og fanger all maten de trenger i havet. I hekketiden er det viktig for dem at ikke det er for langt ut til matfatet i havet, for ungene trenger mat hele tiden, og derfor velger de å hekke på steder som Omgangsstauran hvor veien ut til havet er kort.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Omgangsstauran er en av Norges mest uframkommelige og utilgjengelige steder, men har man sjansen til å komme seg hit, er det en naturopplevelse uten like.

Den lille krykkja er en av beboerne i fjellet. Og selv om den er liten kan oppførselen dens være ganske dramatisk. Blir de uenige med naboen sitter de å skriker rett opp i ansiktet til hverandre. Ofte kan du også se dem mens de åpner nebbet på vidt gap. Dette gjør de for å imponere partneren sin, for i krykkjeverden finnes det ikke noen bedre måte å flørte på enn å vise frem den flotte rødfargen på innsiden av nebbet.

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Teist – kjærlighetssanger i fuglefjellet

Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

Storskarv – fiskerens beste venn

Storskarven var lenge en del av elvefiske i Asia. Fiskerne trente opp skarven til å fange fisk og komme tilbake til dem med fangsten. Rundt den lange halsen festet man en ring slik at ikke fuglen skulle svelge fisken. Når skarven hadde gitt fiskeren fangsten fikk den en porsjon av fisken å spise selv!

Besøk fuglene som bor her

Har du mulighet og forholdene ligger til rette for det kan Omgangsstauran være en fantastisk måte å oppleve og lære mer om de fantastiske sjøfuglene vi har i Norge. Men husk på at det er viktig å vise hensyn til fuglene, spesielt når de hekker. Ikke kjør for nærme fuglefjellet med båt, det setter fuglene pris på for de vil gjerne få ha reiret eller sitteplassen sin i fred. Du kan fint se fuglene på avstand om man bruker kikkert.

 

Gamvik

Gamvik er nærmeste tettsted til Omgangsstauran. Derfor kan man ta seg en tur rundt omkring Gamvik for å se på sjøfuglene. Fuglene er ofte ute på sjøen og bruker du kikkert eller teleskop kan du se dem fra land! Da slipper du å dra ut i båt, for det kan være ganske farlig dersom man ikke vet hva man driver med. Fuglene setter også pris på at de får være i fred i fuglefjellet, men har ikke noe imot at du ser på dem fra land.

  • Foto: Karl Noor, CC BY 2.0 DEED

    1. Gamvik .

    Gamvik er nærmeste tettsted til Omgangsstauran. Derfor kan man ta seg en tur rundt omkring Gamvik for å se på sjøfuglene. Fuglene er ofte ute på sjøen og bruker du kikkert eller teleskop kan du se dem fra land! Da slipper du å dra ut i båt, for det kan være ganske farlig dersom man ikke vet hva man driver med. Fuglene setter også pris på at de får være i fred i fuglefjellet, men har ikke noe imot at du ser på dem fra land.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Omgangsstauran

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene ved Tanamunningen er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i disse områdene. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Husk at i verneområdet rundt Omgangsstaruran er jakt, fangst, bruk av skytevåpen, samt slipp av hund forbudt i tidsrommet fra og med 1. mars til og med 30. september. Fiske med garn og kilenot er forbudt i verneområdet i tiden fra og med 1. april til og med 31. august.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Omgangsstauran eller fuglene her?

    Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Nesten helt stille i fuglefjellet

Omgangsstauran er ikke lenger det sjøfuglparadiset det en gang var. Nesten 90% av fuglene har forsvunnet, og de mange fjellhyllene er som spøkelsesbyer uten en eneste beboer. Dessverre for sjøfuglene er det ikke trusler som arealendringer og forstyrrelse som truer dem, men store endringer i økosystemene deres.

  • Mindre mat i havet enn før

    For sjøfuglene er en av de største utfordirngene at de ikke lenger finner nok mat i havet. Dette er spesielt alvorlig under hekketiden, for lite mat betyr at ikke fugleungene har noe å spise og de sulter ihjel.

  • Klimaendringer påvirker fuglene

    Klimaendringene påvirker oss alle, fuglene inkludert. Klimaendringene gjør havet varmere, og da blir det mindre mat ril sjøfuglene. Det blir også mer ektremvær, som regn og vind. Dårligere vær kan gjøre det vanskelig for fuglene å hekke fordi reirene blir ødelagt og fugleungene fryser i hjel.