Sværholtklubben

Fuglefjellet Sværholtklubben ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Sværholtklubben
Foto: Geir Helge Systad

I den bratte klippen bygger tusenvis av sjøfugl reir av tang og tare som de henter i havet. Hver eneste lille berghylle benyttes, og det kan bli kamp om de beste plassene!

 • Hekkeplass i havgapet

  Mange sjøfugler liker å bygge reir i bratte klipper, for da er de sikre på at ikke dyr som mink og rotter kan spise eggene deres. Klippene på Sværholtklubben er derfor den perfekte hekkeplassen for sjøfuglene!

 • Mat i havet

  Hekkeplassen skal ikke bare være trygg, det skal også være god tilgang på mat til både store og små. I havet rundt Sværholtklubben finnes fisk som sjøfuglene kan spise seg mette på eller gi til de sultne ungene sine!

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

På Sværholtklubben bor det ingen mennesker, kun hardføre sjøfugler som tåler ruskete, kaldt kystvær. I de bratte klippene klamrer de seg fast til berget mens vinden uler rundt dem. Det er imponerende at de klarer å fly i sånt vær og ikke slå seg mot klippene.

Fuglefjellets mest tallrike innbygger er krykkja. Den lille måkefuglen ser vennlig ut når den sitter tett sammen med kjæresten sin for å holde varmen. Men rett som det er kan det bli bråk hvis naboen kommer litt for nær!

La oss bli enda bedre kjent med krykkja og de andre fantastiske fuglene som bor på Sværholtklubben!

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

Teist – kjærlighetssanger i fuglefjellet

Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.

Storskarv – fiskerens beste venn

Storskarven var lenge en del av elvefiske i Asia. Fiskerne trente opp skarven til å fange fisk og komme tilbake til dem med fangsten. Rundt den lange halsen festet man en ring slik at ikke fuglen skulle svelge fisken. Når skarven hadde gitt fiskeren fangsten fikk den en porsjon av fisken å spise selv!

Besøk fuglene som bor her

Vil du oppleve de fantastiske sjøfuglene ved kysten er sommeren rett tid å dra ut på tur. Da kan du oppleve krykkja og de andre sjøfuglene mens de leter etter mat på havet.

Sværholtklubben ligger svært utilgjengelig til. Det er derfor ikke å anbefale å reise ut hit med mindre du er godt vant til å være i båt og er forberedt på en lang båttur med skiftende vær. Sjekk derfor ut våre turtips til hvor du kan reise for å få sett sjøfuglene uten å dra langt ut på havet. God tur!

 

 

Honningsvåg

En tur langs kysten ved Honningsvåg er et flott alternativ til en tur ut til Sværholt. Mange av sjøfuglene leter nemlig etter mat i fjorden i nærheten av Honningsvåg og noen av dem hekker også her. Ta med deg kikkerten på en tur ned i fjæra og se om du ikke kan se alle de ulike sjøfuglene som hekker på Sværholt! Turen egner seg for skoleklasser.

 • Foto: Paula Funnell, Flickr, "Honningsvag", CC BY-NC-ND 2.0

  1. Honningsvåg.

  En tur langs kysten ved Honningsvåg er et flott alternativ til en tur ut til Sværholt. Mange av sjøfuglene leter nemlig etter mat i fjorden i nærheten av Honningsvåg og noen av dem hekker også her. Ta med deg kikkerten på en tur ned i fjæra og se om du ikke kan se alle de ulike sjøfuglene som hekker på Sværholt! Turen egner seg for skoleklasser.

Viktig informasjon til turen

Sværholtklubben er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater . Husk på at jakt, fangst, bruk av skytevåpen, samt slipp av hund, er forbudt på Sværholtklubben i tidsrommet fra og med 1. mars til og med 30. september. 

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

 • Lurer du på noe om Sværholtklubben eller fuglene som bor her?

  Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Livet er ikke lett for sjøfuglene om dagen

Sjøfuglene på Sværholtklubben er i ferd med å forsvinne. For noen tiår siden var fuglefjellet fullt av liv, nå er det nesten forlatt. Det er de store endringene vi mennesker har gjort i naturen som er sjøfuglenes største utfordring.

 • Mindre mat i havet enn før

  Dessverre for sjøfuglene, har tilgangen på mat i havet gått ned de siste tiårene på grunn av overfiske og klimaendringer. I hekketiden trenger fuglene mat både til seg selv og ungene sine. Hvis ikke de får nok mat, kan fuglene og ungene deres sulte i hjel og til slutt forsvinne helt.

 • Klimaendringene skaper problemer

  Klimaendringene fører også til mer ekstremvær som regn og kraftig vind. Uvær gjør det vanskelig for fuglene å fly ut på sjøen for å finne mat. Mye regn og vind gjør også at fugleungene blir kalde og våte, og da kan de fryse ihjel.