Storskarv – fiskerens beste venn

Latinsk navn: Phalacrocorax carbo

Storskarven var lenge en del av elvefisket i Asia. Fiskerne trente opp skarven til å fange fisk og til å komme tilbake til dem med fangsten. Rundt den lange halsen festet de en ring slik at ikke fuglen skulle svelge fisken. Når skarven hadde gitt fiskeren fangsten, fikk den en porsjon av fisken som belønning!

 • Foto: Per Johansen

  Hvit flekk på kinnet

  Storskarven har en stor, hvit eller lys flekk på kinnet helt innerst ved nebbet.

 • Foto: Leon van der Noll, Flickr, "Phalacrocorax carbo (Great cormorant)", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

  Blå fjærdrakt

  Storskarven sin svarte fjærdrakt har en blå metallglans, som man ser spesielt godt når sola skinner på fuglen.

 • Foto: Martin Eggen

  Kraftig bygget

  Storskarven er kraftig bygget med tykk hals. Den er rett og slett en stor skarv!

Foto: Martin Eggen

Storskarven lever i Norge hele året

Storskarven kan du møte på hele året i Norge, men hvor avhenger av tiden på året. Om sommeren, når de hekker, lever storskarvene i kolonier langs kysten, fra Vestlandet opp til Finnmark. Noen storskarver hekker også ved elver og innsjøer i innlandet og på Østlandet. Dette er enkeltfugler av underarten mellomskarv. Som en tommelfingerregel sier vi at vi har mellomskarv i Sør-Norge, mens storskarven finnes fra Vestlandet og nordover mot Finnmark.

Om høsten, når ungene er store nok til å klare seg selv, forlater noen av storskarvene hekkeplassene sine og trekker sørover. Mange av storskarvene reiser til Vestlandet for å tilbringe vinteren der, men en del reiser også til Danmark og Sverige. Andre sier seg fornøyd med en vinter i nord, og det er ikke uvanlig om du ser storskarv om vinteren i Nord-Norge.

Foto: Morten Helberg

Storskarven trives nær vann

Storskarven er tilpasset et liv i vann og spiser kun mat den fanger i vann. Den vil alltid bo i nærheten av enten havet eller innsjøer. For å fange mat dykker den og svømmer etter fisk og andre sjødyr ved å sparke med beina og flakse med vingene. Storskarvene langs kysten spiser det meste. Fisk, muslinger og krabber havner i magen på fuglen. Noen ganger spiser de også piggete kråkeboller!

Om sommeren, når den hekker, vil storskarven også gjerne bo i store kolonier sammen med andre skarver og sjøfugler. Flate holmer og skjær, eller bratte fuglefjell er bra nok, så lenge det er plass til hele storskarvflokken!

Storskarven møter du ved kysten, innsjøer og elver

Storskarven finner seg steder å leve i hele Norge, og er en veldig vanlig fugl ved kysten, både i fuglefjell og på øyer.