Andotten

Fuglefjellet på Andotten ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Andotten
Foto: Av Hans A. Rosbach/CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71262130

Andotten kalles Lille Nordkapp på grunn av det flate platået med bratte fjellsider ned mot havet. I disse bratte fjellsidene bor det tusenvis av sjøfugler hver sommer!

  • Perfekt sted å bygge reir

    De bratte fjellsidene på Andotten er nesten helt umulige å klatre opp i, man må rett og slett kunne fly. Det liker sjøfuglene, for det betyr at ingen rovdyr kan nå reirene med egg og fugleunger!

  • Masse mat i havet

    I fjellveggene på Andotten er havet nærmeste nabo, og det betyr at det er kort vei til matfatet for sjøfuglene. Hekketiden er hektisk, så det lønner seg å ikke bruke for mye tid på å reise. Det blir litt som å ha kort avstand til butikken for oss mennesker, da sparer vi tid i en hektisk hverdag!

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Hver vår våkner fuglefjellet på Andotten til liv. Etter en lang vinter på havet, vender sjøfuglene tilbake til fuglefjellet for å hekke. På kort tid forvandles den livløse fjellveggen til en høyblokk med høylytte beboere som forsøker å finne seg en fin reirplass og en partner å dele reiret med.

I fuglefjell bor det sjeldent kun én fugleart. Andotten er ikke noe unntak, og videre nedover på siden kan du bli kjent med fem av de vanligste og kuleste fugleartene i dette fuglefjellet.

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Storskarv – fiskerens beste venn

Storskarven var lenge en del av elvefiske i Asia. Fiskerne trente opp skarven til å fange fisk og komme tilbake til dem med fangsten. Rundt den lange halsen festet man en ring slik at ikke fuglen skulle svelge fisken. Når skarven hadde gitt fiskeren fangsten fikk den en porsjon av fisken å spise selv!

Gråmåke – fuglen som drikker saltvann

Hvordan slukker man tørsten når man lever store deler av livet over verdens hav? Gråmåka har en løsning! Øverst på nebbet sitter noen spesielle kjertler. Når måka drikker saltvann, som jo er for salt til å drikkes, skiller disse kjertlene saltet fra vannet. Slik kan gråmåka drikke saltvann og unngå å bli dehydrert. Denne smarte løsningen finner vi hos mange fugler som lever ved og på havet.

Fiskemåke – Lyden av sommer

Sola varmer, bølger skvulper i strandkanten og fiskemåka hyler i det fjerne. Den lille måka gir mange ordentlig sommerfølelse. Etter at fiskemåkene har lagt egg og fostret opp ungene sine, er sommeroppdraget fullført. Da reiser de tilbake til England, Danmark eller Nederland, der det er litt mildere om vinteren.

Svartbak – kongen av måkene

Svartbaken er størst av alle måkeartene i verden, og en ordentlig tøffing. På havner, i fuglefjell og i byen er det svartbaken som er sjefen, og det er ingen andre måker som våger å lage bråk med denne kjempen.

Besøk fuglene som bor her

Fuglefjellene og naturen på Andotten er imponerende opplevelser og verdt turen! Husk på å vise hensyn til fuglene og naturen de lever i når du er her. Ikke kom for nærme fuglefjellene, verken med båt eller til fots, det setter fuglene pris på, for de liker ikke å bli forstyrret i hjemmene sine i fjellveggene.

I kartet under kan du utforske våre beste turforslag i området. God tur!

Fottur til Andotten

Denne turen tar deg gjennom det vakre landskapet på Andotten og ender på fjellplatået. På platået kan du gå ut mot klippene for å se etter sjøfugl. Pass bare på at du ikke kommer for nærme klippene, av hensyn til fuglene og egen sikkerhet. Turen er krevende da det ikke finnes godt markerte stier. Parker ved fylkesvei 102. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

 

  • Foto: Martin Eggen

    1. Fottur til Andotten.

    Denne turen tar deg gjennom det vakre landskapet på Andotten og ender på fjellplatået. På platået kan du gå ut mot klippene for å se etter sjøfugl. Pass bare på at du ikke kommer for nærme klippene, av hensyn til fuglene og egen sikkerhet. Turen er krevende da det ikke finnes godt markerte stier. Parker ved fylkesvei 102. Turen egner seg ikke for skoleklasser.

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Andotten

Viktig informasjon til turen

Andotten er et naturreservat, og det betyr at spesielle regler gjelder i området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her. 

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

Vi vet for lite om fuglene på Andotten

Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene på i klippene på Andotten. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Mindre mat i havet enn før

    De siste tiårene har det blitt mindre fisk i havet og det betyr at det blir mindre mat til sjøfuglene. Sjøfugler spiser kun mat fra havet, så når denne maten forsvinner, forsvinner fuglene også.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Fuglefjellet på Andotten er en av lokalområdets mest besøke fordi folk ønsker å se disse fantastiske fuglene på nært hold. Dessverre kan denne økte trafikken stresse fuglene. Fuglene kan jo ikke vite om menneskene som besøker dem vil skade dem eller ikke, og derfor blir de redde.