På øyene og holmene i Froan lever det fugler året rundt! Noen fugler kommer hit om sommeren for å hekke, mens andre heller bor her om vinteren.
Froan
Øygruppa Froan ligger i Trøndelag fylke.
Registrer fugler du ser ved Froan-
Perfekt sted å bygge reir
Øyene og holmene er kledd i våtmark og heilandskap, perfekt for fugler som bygger reir på bakken. På øyene finnes ingen rovdyr, så fuglene kan være trygge på at ikke reiret blir røvet av rev eller mink. Det er også fint med kort vei til maten i havet og fjæra den hektiske hekkeperioden.
-
Massevis av mat i havet
Øygruppa ligger helt ytterst ut mot havgapet og veien er derfor kort til matfatet for sjøfuglene. I havet finnes fisk, muslinger og andre godbiter som fuglene kan spise.
-
Viktig vinterhjem for fugler
Sjøfuglene trenger et sted å være om vinteren hvor det finnes mat og steder å hvile seg. I Froan kan fuglene hvile seg på holmene og i havet, og siden ikke havet fryser om vinteren er det også mulig å finne mat under havoverflaten.
-
Fredelig plass å skifte fjær
Noen fugler bytter fjær hver høst så fjærdrakta er i toppform til lange flyturer, og dette kalles myting. Når fuglene myter mister de delvis evnen til å fly fordi de må vente på at flygefjærene skal vokse ut. Da trenger de trygge områder hvor det ikke er rovdyr mens de venter på å kunne fly igjen.
Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her
På øyene i Froan finnes et hav av muligheter til å oppleve norsk kystliv på sitt beste og utforske det fantastiske fuglelivet her ute i havgapet! Du kan lære mye av å se på fugler ute i naturen. Hvordan finner de mat, hvordan er de mot hverandre, hva gjør de på fritiden?
En av fuglene du møter på Froan er storskarven, og den driver ofte med noe litt rart. De sitter ofte på holmer med vingene utstrakt, litt som om de prøver å gi lufta en klem. Dette gjør de for å tørke fjærene etter en svømmetur!
La oss bli bedre kjent med noen av fuglene som bor i Froan!
Ærfugl – blåskjellknuseren
Ærfuglen elsker sjømat, spesielt blåskjell. Skjellene sluker de hele, for i magesekken har ærfuglen kraftige muskler som knuser og kverner de harde skjellene. Ærfuglen kan dykke hele 60 meter for å finne saftige blåskjell nede i havdypet!
Islom – nifse lyder ved vannet
Er du ute og går en tur i de stille morgentimer eller sent om kvelden, langs et vann eller en bekk kan det hende du hører en litt nifs lyd. En høy, klagende lyd, som tatt ut av en skrekkfilm skjærer gjennom luften, men det er ikke fare på ferde. Det er bare islommen som er litt pratsom. Den nifse lyden har inspirert spøkelseshistorier nesten så lenge vi mennesker har laget fortellinger, og er den mest brukte lydeffekten på film når man ønsker å skape en mystisk stemning.
Storskarv – fiskerens beste venn
Storskarven var lenge en del av elvefiske i Asia. Fiskerne trente opp skarven til å fange fisk og komme tilbake til dem med fangsten. Rundt den lange halsen festet man en ring slik at ikke fuglen skulle svelge fisken. Når skarven hadde gitt fiskeren fangsten fikk den en porsjon av fisken å spise selv!
Fjæreplytt – pappa må passe ungene
Hann- og hunnfugler deler ofte på oppdragelsen til ungene. Ofte ruger begge foreldrene eggene, vokter redet, finner mat til ungene og holder dem varme. Slik er det ikke for fjæreplytten. Hunnen har ansvaret for å ruge eggene, men så snart de klekker, forlater hun redet, og hannen får ansvaret for å fostre opp ungene helt alene.
Teist – kjærlighetssanger i fuglefjellet
Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.
Besøk fuglene som bor her
Du er velkommen til å utforske det yrende fuglelivet i Froan. Her er det fugler stort sett hele året, men hvilke fugler du møter avhenger av årstiden. Både storskarv og toppskarv er her både om sommeren og vinteren. Om vinteren får de også selskap av ærfugl, havelle, islom, gulnebblom, teist og fjæreplytt. Ærfuglen er også her om sommeren.
I kartet under kan du utforske turmulighetene på Foran. God tur!
Sørburøy
Turen starter ved kaia og går opp mot høyeste punkt på øya. Siste strekket vil det være noe våtmark. På turen kan du se utover mot sjøen etter fugler, både i fjæra og ute på vannet. I våtmarka kan det og være fugl, så hold øynene åpne! Det går båt ut til Froan fra fastlandet så sjekk rutetidene før du skal ut.
Fra 1. april til 10. august er all ferdsel på land forbudt i verneområdet på øyene. Fra 10. september til 15. november er all ferdsel forbudt på kasteplasser for sel.
-
1. Sørburøy .
Turen starter ved kaia og går opp mot høyeste punkt på øya. Siste strekket vil det være noe våtmark. På turen kan du se utover mot sjøen etter fugler, både i fjæra og ute på vannet. I våtmarka kan det og være fugl, så hold øynene åpne! Det går båt ut til Froan fra fastlandet så sjekk rutetidene før du skal ut.
Fra 1. april til 10. august er all ferdsel på land forbudt i verneområdet på øyene. Fra 10. september til 15. november er all ferdsel forbudt på kasteplasser for sel.
Fugler som er sett i området
Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!
Viktig informasjon til turen
Noen av områdene på Froan er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i disse områdene. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.
Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.
-
Lurer du på noe om Froan eller fuglene her ute?
Ta kontakt med BirdLife Trøndelag da vel! epost: trondelag@birdlife.no
Vi vet for lite om hvordan det går med fuglene i Froan
Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene i Froan. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Vi vet at mange sjøfugler sliter mange andre steder langs norskekysten, så det er ikke utenkelig at noen av fuglene på Froan også har det tøft. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.
-
Fuglene mister sine leveområder
Selv om området er vernet blir det noen ganger dessverre gjort unntak. På Froan har det blitt gjort unntak for fiskeoppdrett. Oppdrettsanlegget må ha plass, og da mister fuglene viktige leveområder på øyene.