Sjøorre – borte bra, hjemme best

Latinsk navn: Melanitta fusca

Om våren returnerer sjøorren til hekkeplassen sin. Noe som er spesielt med sjøorren, er at hunnen alltid reiser tilbake til det området hun selv vokste opp. Kanskje har hun hjemlengsel? Her finner hun seg en partner, slår seg til rette og får sine egne unger. Neste år vil også hennes døtre returnere til det samme stedet.

  • Foto: Torborg Berge

    Mørk fjærdrakt

    Hunnen har mørkebrun fjærdrakt. Under øyet har hun to lyse flekker. Hun har også hvite fjær i vingen. Nebbet til hunnen er svart.

  • Foto: Frank Vassen, Flickr, "Frank VassenFollow Männliche Samtente (Melanitta fusca), Etangs de Stavelot, Belgien", CC BY 2.0 DEED

    Svart og hvit fjærdrakt

    Hannen har svart fjærdrakt med en hvit flekk rundt øyet. Han har også hvite fjær på vingene. Hannen har oransje nebb.

Foto: Torborg Berge

Sjøorren er i Norge hele året

Om vinteren kan du treffe sjøorren langs kysten av Norge. De ligger ofte i flokker ute i fjorder. Her ute kan de hvile seg trygt, for rovdyr får ikke tak i dem ute på vannet. Sjøorren finner også all maten sin i fjorden om vinteren. De dykker ned i dypet etter muslinger, krabber og andre dyr.

I mai trekker sjøorrene inn i landet, gjerne opp på fjellet, for å hekke.

Foto: Torborg Berge

Sjøorren trives ved vann

Sjøorren er det vi kaller for en dykkeand. Det betyr at den spiser dyr i havet og i ferskvann som den dykker ned i vannet etter. Altså må sjøorren bo i nærheten av vann for å få tak i mat. Om sommeren finner sjøorren maten sin i vannkanten rundt innsjøer og tjern, eller den dykker ned i vannet etter mat.

Kort vei til vann er også viktig for sjøorren i hekketiden. Reirene sine bygger de i en grop i bakken i nærheten av et fjellvann, i flatt terreng med litt høy vegetasjon. Vegetasjonen, altså at det er vekster på bakken der, er viktig for at reiret skal kunne ligge i skjul og ikke bli oppdaget av rovdyr og rovfugler.

Sjøorren bor i flere viktige fugleområder

Sjøorrene kan du møte i flokker enten det er ved kysten om vinteren eller i fjellet om sommeren.