Fuglene elsker fjæra i Lille Porsangen! Så mange som 40 000 polarsniper samles her om våren for å hvile og spise kryp de finner i sanden.
Lille Porsangen
Lille Porsangen ligger i Finnmark fylke.
Registrer fugler du ser ved Lille Porsangen-
Viktig hvileplass for fugler på lange reiser
Fugler som reiser langt trenger å hvile innimellom. På de langstrakte våtmarkene og fjærene i Lille Porsangen er det plass til de store fugleflokkene og det er mat til alle.
-
Buffet i fjæra
Våtmarker og fjærer ser kanskje livløse ut, men hvis man kikker litt etter vil man oppdage at de er fulle av liv! Bittesmå kryp lever i mosen, sanden og tangen, og alt dette passer godt som mat for sultne fugler.
-
Fine hekkeplasser på myra
Ute på den fuktige myra, i skjul av kratt og busker er det mange fugler som liker å bygge reir. Reiret ligger godt skjult i vegetasjonen, så fuglene kan være trygge på at ingen finner eggene eller ungene deres.
Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her
I Lille Porsangen bor det få folk, men fuglene er mange! Spesielt om våren kan det bli travelt når flere tusen fugler samles her før de reiser videre til hekkeplassene sine. Den mest tallrike av disse er den lille polarsnipa. Denne lille rustrøde fuglen elsker å spise muslinger og kan sluke dem hele! De er noen av verdens tøffeste flyvere, og flyr i timesvis over havet på sine lange reiser.
Det er ikke bare i fjæra det er liv og røre i Lille Porsangen. I bjørkeskogene er småfugler, som den lille vakre blåstrupa, godt i gang med å bygge reir. Går du deg en tur her er du garantert en oppvisning fra skogens fuglekor!
La oss bli bedre kjent med noen av fuglene ved Lille Porsangen videre nedover på siden.
Polarsnipe – radar i nebbet
Mudder og gjørme er ikke alltid det letteste stedet å lete etter mat. Dyrene som finnes her er små, noe som gjør dem vanskelige å se. Heldigvis for polarsnipa har den et spesielt organ på tuppen av nebbet. Dette lille organet rapporterer til hjernen til polarsnipa om trykkforskjeller i mudderet, et tegn på at en godbit er i nærheten.
Grågås – gudommelig gås
For ca. 3000 år siden ble grågåsa temmet i Egypt, og er stamfuglen til de hvite gjessene du kanskje har sett på bondegårder. Grågåsa var et av symbolene til den egyptiske solguden Ra, og også i antikkens Hellas og Romerriket ble gåsa forbundet med guder, spesifikt kjærlighetsgudinnene Afrodite og Venus.
Blåstrupe – den fødte underholdningsartist
Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler og kan variere veldig mellom individer. Sangen fremføres ofte i toppen av en busk eller flyvende slik at han er sikker på at damene får med seg låta hans.
Rødstilk – sterkere sammen
Rødstilken er en liten fugl og det er derfor vanskelig for den å beskytte reiret sitt mot uvedkomne rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken har vært å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier som for eksempel måker. Da nyter rødestilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk på egen hånd.
Sjøorre – samles i store flokker
Om våren returnerer sjøorren til hekkeplassen sin. Noe som er spesielt med sjøorren, er at hunnen alltid reiser tilbake til det området hun selv vokste opp. Kanskje har hun hjemlengsel? Her finner hun seg en partner, slår seg til rette og får sine egne unger. Neste år vil også hennes døtre returnere til det samme stedet.
Besøk fuglene som bor her
Ved Lille Porsangen er det flest fugler på sommerhalvåret. De store flokkene med polarsnipe og andre trekkfugler kommer hit om våren. Våren, og spesielt mai, er derfor en fin tid å se polarsnipe, rødstilk og grågås.
Andre fugler er her om sommeren for å hekke. i Våtmarka og skogen kan du møte på blåstrupe, polarsisik, lappiplerke, vipe, rugde, temmincksnipe, dvergsnipe, lappspove, sandlo og mange flere.
Sjekk ut våre turforslag for hvor du best kan se fugene i kartet under. God tur!
Veidnes
På Veidnes har man fin utsikt ut mot sjøen og fjærene i ytterste del av fjorden. Dette er en av de fineste stedene å se på vadefugl i hele Norge!
Det er mulig å gå langs fjæra for å se etter fugl ute på fjorden og i fjæra. Ta med kikkert sånn at du kan se på fuglene på avstand. Kommer du for nærme kan de bli skremt og da får du ikke sett dem mer. Parkering ved Veidnesklubben. Turen egner seg for skoleklasser.
Stormyra
På Stormyra kan det være mye fugl, spesielt på vårtrekket og om sommeren når fuglene hekker. Det kan være lurt å stå i myrkanten med kikkert eller teleskop å se etter fuglene, for går du ut på myra kan det hende du skremme dem. Parker i veilommer langs fylkesvei 183.
-
1. Veidnes.
På Veidnes har man fin utsikt ut mot sjøen og fjærene i ytterste del av fjorden. Dette er en av de fineste stedene å se på vadefugl i hele Norge!
Det er mulig å gå langs fjæra for å se etter fugl ute på fjorden og i fjæra. Ta med kikkert sånn at du kan se på fuglene på avstand. Kommer du for nærme kan de bli skremt og da får du ikke sett dem mer. Parkering ved Veidnesklubben. Turen egner seg for skoleklasser.
-
2. Stormyra.
På Stormyra kan det være mye fugl, spesielt på vårtrekket og om sommeren når fuglene hekker. Det kan være lurt å stå i myrkanten med kikkert eller teleskop å se etter fuglene, for går du ut på myra kan det hende du skremme dem. Parker i veilommer langs fylkesvei 183.
Fugler som er sett i området
Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!
Viktig informasjon til turen
Noen av områdene i Lille Porsangen er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.
Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.
-
Lurer du på noe om Lille Porsangen og fuglene som bor her!
Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no
Vi vet for lite om fuglene i Lille Porsangen
Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene i Lille Porsangen. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.
-
De viktige fugleområdene er ikke vernede
Store deler av de viktige fugleområdene i Lille Porsagen er ikke vernede, men det er snakk om at området skal vernes i fremtiden. Dessverre er det sånn at områder som ikke er vernede er mer utsatt for arealendringer og forstyrrelser, noe som kan gå utover fuglene som lever her.