Lomvi – flyturen som ble en svømmetur

Latinsk navn: Uria aalga

Hver høst reiser mange fugler fra hekkeplassene sine mot sine vinterhjem andre steder i verden. De fleste tar vingene fatt når de skal på lange reiser, men det gjør ikke lomvihannen og ungene hans. For ungene er ikke flyvedyktige og far selv er i ferd med å få nye flyvefjær og kan derfor heller ikke fly i en periode. Derfor svømmer den lille familien hele veien fra fuglefjellet og frem til vinterhjemmet i Barentshavet.

  • Foto: Håvard Eggen

    Som en pingvin:

    Lomvien kan minne litt om en liten pingvin med sin svarte og hvite fjærdrakt, som minner litt om en dress. Men i motsetning til pingvinene kan lomvien fly!

  • Foto: Håvard Eggen

    Mørk armhule:

    Helt innerst på undersiden av vingen har lomvien mørke fjær.

  • Foto: Håvard Eggen

    Hvit ring rundt øyet:

    En del lomvier, særlig de som bor langt nord, har en hvit ring rundt øyet. Disse kalles også for ringvi.

Foto: Håvard Eggen

Lomvien kommer til fastlandet for å hekke

Lomvien hekker i fuglefjell fra Vestlandet i sør og hele veien nordover langs Norges kyst. Begge foreldrene hjelper til med å ruge egget og passe på og finne mat til den lille fugleungen som klekker etter rundt 30 dager.

Når ungene er store nok tar fedrene dem med på svømmetur mot vinterhjemmet i Barentshavet. Her tilbringer de nesten all tiden sin ute på havet til våren kommer og de reiser tilbake til koloniene sine.

Foto: Håvard Eggen

Lomvien trives i nærheten av havet

Lomvien lever av å spise dyr den fanger i havet, og den bor alltid ved kysten eller ute på åpent hav. I hekketiden liker de seg i store fuglefjell med mange naboer.

Lomvien bygger ikke reir, men legger egget sitt rett på fjellhyllene i de bratte klippene. Egget har en snodig pæreform som skal forhindre at det triller ned fra fjellhyllen det ligger på.

Lomvien møter vi i flere av fuglefjellene

Lomvien har lenge vært en vanlig fugl i mange av fuglefjellene langs kysten av Norge. Dessverre holder den på å forsvinne fra en del av dem.