Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Latinsk navn: Rissa tridactyla

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

 • Foto: Espen Bergersen

  Røde tegninger i ansiktet:

  Krykkja har knallrøde markeringer rundt øynene og i «munnvikene».

 • Foto: Ingar Øien

  Smalt, spisst, gult nebb:

  Krykkja har et gult nebb som er smalt og spisst. De andre måkeartene har kraftigere nebb enn krykkja.

 • Foto: Martin Eggen

  Helt svarte vingespisser:

  Krykkja har helt svarte vingespisser. Mange av de andre måkeartene har hvite felter ytterst på vingen.

Foto: Jan Erik Røer

Krykkja kommer til Norge hver vår og sommer

Krykkja hekker langs store deler av Norges kyst, fra Rogaland til Finnmark. De kommer ofte til koloniene sine der mange fugler hekker sammen, tidlig på våren, ofte allerede i mars. Da skal de forberede den hektiske hekketiden. Hannen og hunnen samarbeider om å bygge reiret, ruge eggene og passe på ungene til de er store nok til å klare seg selv.

Når høsten kommer, reiser krykkja ut på havet for å bo der hele vinteren. De kommer nesten aldri inn til land om vinteren, men bor utelukkende på havet! De oppholder seg i hele Nord-Atlanteren, både i Europa og Nord-Amerika.

Foto: Martin Eggen

Krykkja trives der hvor de kan bo mange sammen

For at hekkesesongen skal være vellykket er krykkjene avhengige av at de kan bo tett sammen slik at de sammen kan beskytte hverandre mot farer. Derfor trives de i store fuglefjell med mange fjellhyller hvor de kan bo sammen, men de liker seg også på bygninger inne i byer og bygder.

Den naturlige dietten til krykkjer består av mat fra havet. I fuglefjellene langs kysten har de kort vei til matfatet i havet. De siste tiårene har det blitt mindre mat i havet og derfor må krykkjene også lete etter mat i byer.

Krykkja møter vi langs kysten av Norge

Krykkja finner vi både i fuglefjellene og i byer og bygder langs Norges kyst.