Havørn – kongen av havet

Latinsk navn: Haliaeetus albicilla

Norskekysten er havørnas rike. Havørnpar holder sammen livet ut i store territorier, opptil 70 kvadratkilometer. Reirene bygger de høyt oppe i klippene eller ute på holmer i skjærgården. Sammen mater de sultne unger med fisk. Territoriet kan være en del av et helt dynasti, det vil si at området går i arv til en av ungene når foreldrene blir gamle.

  • Foto: Espen Lie Dahl

    Fjær av gull:

    Den lysebrune fjærdrakten til havørna kan få et gull-aktig skjær når sola skinner på fuglen.

  • Foto: Paul Shimmings

    Hvit stjert:

    Stjerten til havørna er helt hvit. Dette ser du best når fuglen flyr over deg.

  • Foto: Martin Eggen

    Kraftig, gult nebb:

    Havørna har et kraftig, gult nebb som den bruker til å rive opp kjøttstykker med.

Foto: Håvard Eggen

Havørna er i Norge hele året

Havørnpar har store territorier som de bor i hele sitt voksne liv, og de forlater sjelden dette området. Noen fugler streifer langs kysten om vinteren.

Det finnes havørnterritorier langs kysten fra Østlandet og helt opp til Finnmark, og det finnes også noen få territorier i innlandet.

Foto: Martin Eggen

Havørna trives ved kysten

Havørna lever av å spise fisk som den fanger på havet, og de aller fleste havørnene i Norge har derfor territorier langs kysten.

Mange av parene foretrekker å bygge reiret sitt på fjellhyller eller høyt i trær, men noen steder kan de også bygge reir på holmer ute i skjærgården. Reirene bygger de av kvist og tang. Reirene kan bli enorme, for ofte bruker de det samme reiret år etter år, og de pusser opp for hver hekkesesong.

Havørna lever langs kysten

Havørna har blitt en vanlig fugl i flere av de viktige fugleområdene langs kysten av Norge.