For tøffe fugler som tåler arktiske temperaturer er vidda det perfekte stedet å bo. Det åpne, fredlige landskapet byr på både reirplasser og muligheter til å finne mat.
Varangerhalvøya
De vidstrakte viddene på Varangerhalvøya ligger i Finnmark fylke.
Registrer fugler du ser ved Varangerhalvøya-
En vidde full av hekkeplasser
Varangerhalvøya er en fast hekkeplass for mange fugler. Fugler liker å ha reir der hvor det er mulig å skjule reiret slik at ikke rovdyr finner det. På myrene og i de bratte elvedalene er det fine plasser å bygge reir hvor ikke rovdyr som rev og mink kan få tak i egg eller fugleunger.
-
Massvis av mat
Selv om vidda virker øde og forlatt for oss mennesker, vet fuglene at det er masser av mat her. Vidda er tilholdssted for smågnagere som mus og lemen. Disse er favorittmaten til rovfugl. Men det finnes også mindre dyr her. Insekter og andre kryp kravler rundt på bakken og snappes opp av fuglene.
Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her
Varangerhalvøya er en av de få stedene i Norge hvor du kan oppleve den storslagne villmarken på vidda. Dette eldgamle landskapet, skapt før siste istid, er hjemmet til en rekke sjeldne og utrolige fugler.
Jaktfalken og jordugla seiler over himmelen og holder øye med bakken under seg. Kanskje finnes det noen mus eller lemen de kan spise? Vidda er også hjemmet til ev av våre sjeldneste fugler, nemlig dverggåsa. Hvert år er dverggåsa i Finnmark for å hekke. På høsten reiser den helt ned til Hellas for å tilbringe vinteren der.
Du kan lese mer om fuglene på Varangerhalvmøya videre nedover på siden.
Dverggås – et sjeldent syn
Den skandinaviske dverggåsa er en av Norges sjeldneste fugler! Faktisk finnes det kun mellom 60 og 80 dverggjess som hekker i Norge. Å ta vare på dverggåsa er derfor viktig, og fuglefolk i Norge samarbeider med fuglefolk i Finnland, Ungarn, og Hellas for å ta vare på denne sjeldne fuglen.
Jordugle – ugle på reisefot
Hvert år, når snøen har lagt seg, reiser jordugla ut på tokt. Dette skyldes at jordugla kun spiser smågnagere som mus, og om vinteren er disse små dyrene skjult under snøen. Derfor reiser jordugla lengre sør hvor snøen ikke kan skjule maten for den. Det er ikke helt uvanlig å finne hvilende jordugler på båter og oljeplattformer midt ute på havet, milevis fra land. Litt av en eventyrlysten liten ugle!
Havelle – holder pusten kjempelenge!
Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!
Dvergsnipe – liten fugl på lang reise
Dvergsnipa er en av de minste fuglene som hekker i Norge, men avstandene de reiser er helt enorme. Dvergsnipa hekker bare helt nord i Finnmark og i Sibir, men om vinteren holder den til så langt sør som Cape Town helt sør i Afrika. Dvergsnipa kan reise hele 11 600 kilometer to ganger i året!
Jaktfalk – i kongens hoff
På grunn av sitt skarpe syn og lynraske reflekser har jaktfalken vært en populær medhjelper på jakt gjennom historien, både i Europa og Asia. I middelalderen i Europa var det faktisk bare kongen selv som fikk bruke jaktfalk under jakta. Fuglen ble brukt til å fange små dyr som harer og kaniner.
Besøk fuglene som bor her
Turer på vidda i Varanger kan være fantastiske, men på grunn av det tøffe klimaet er det veldig viktig å planlegge turer godt. Det er lite turstier så du må kunne bruke kart og kompass.
Om sommeren kan det være mye fugl, men du møter ikke de samme fuglene over alt. Helt øverst i fjellet kan det være mye fjellrype, steinskvett og snøspurv. Er du i lavlandet er fjæreplytt, sandlo, dvergsnipe, boltit, steinvender og heilo vanlige arter. Jaktfalken og jordugla kan være mange steder, men kan være vanskeligere å få øye på.
Husk på å vise hensyn til fjellfuglene. Hvis du opplever at en fugl kretser over deg på himmelen og varsler med høye skrik kan det hende du har skremt den vekk fra reiret. Da må du forlate området fortest mulig slik at fuglen kan passe på ungene sine igjen.
Tur til telegrafhytta
Start fra parkeringsplassen på Syltevannsmoen og gå videre oppover Sandfjordalen. Hold til høyre for Rundhaugen. Deretter følger en terrenget over elva. Lurt å ta med lett fottøy og gåstaver når en skal ta seg over noen små elver/bekker, det er 4 av dem. Vannføringen kan variere. Parkering ved Syltevannmoen. Turen er cirka 9 kilometer lang, 2-3 timer hver vei.
Nattfjelldalen
Vakre Nattfjelldalen ligger like ved Vadsø. Dette er en middels krevende tur på cirka 7 kilometer som tar rundt 4 timer. På klarværsdager kan rovfuglene fly over dalen på jakt etter mat. Det kan også være en del fjellfugl, så ta med kikkert! Parkering ved pumpehuset, forbi skytebanen, crossbanen og Byvannet.
-
1. Tur til telegrafhytta.
Start fra parkeringsplassen på Syltevannsmoen og gå videre oppover Sandfjordalen. Hold til høyre for Rundhaugen. Deretter følger en terrenget over elva. Lurt å ta med lett fottøy og gåstaver når en skal ta seg over noen små elver/bekker, det er 4 av dem. Vannføringen kan variere. Parkering ved Syltevannmoen. Turen er cirka 9 kilometer lang, 2-3 timer hver vei.
-
2. Nattfjelldalen .
Vakre Nattfjelldalen ligger like ved Vadsø. Dette er en middels krevende tur på cirka 7 kilometer som tar rundt 4 timer. På klarværsdager kan rovfuglene fly over dalen på jakt etter mat. Det kan også være en del fjellfugl, så ta med kikkert! Parkering ved pumpehuset, forbi skytebanen, crossbanen og Byvannet.
Fugler som er sett i området
Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!
Viktig informasjon til turen
Varangerehalvøya er en nasjonalpark og det betyr at spesielle regler gjelder her. Det er viktig at du følger disse reglene slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for nasjonalparker her.
Før du drar ut på tur i viktige fugleområder er det viktig at du forbereder deg så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.
-
Lurer du på noe om Varangerhalvøya eller fuglene som bor her?
Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no
Vi vet for lite om fuglene på Varangerhalvøya
Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene på Varangerhalvøya. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.
-
Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene
Fordi det er mange sjeldne arter i området kan det til tider bli mye turisme fordi folk ønsker å se artene. Mange mennesker som går i terrenget kan skremme fuglene for de er ikke vandt til dette. Reindrift og fiske er og vanlig her, men kan og bli forstyrrende om menneskene begever seg mye i naturen
-
Det viktige fugleområdet mangler vern
Det er bare en veldig liten del av det viktige fugleområdet på Varangerhalvøya som er vernet. Områder som ikke har noe vern er mer utsatt for menneskelige inngrep som arealendringer og forstyrrelser, noe som kan gå utover fuglene.