Jordugle – ugle på reisefot

Latinsk navn: Asio flammeus

Hvert år, når snøen har lagt seg, reiser jordugla ut på tokt. Det må den for å finne mat. Jordugla spiser nemlig bare smågnagere som mus, og om vinteren lever disse små dyrene skjult under snøen. Derfor reiser jordugla lengre sør hvor snøen ikke kan skjule maten for den. Det er ikke helt uvanlig å finne hvilende jordugler på båter og oljeplattformer midt ute på havet, milevis fra land. Litt av en eventyrlysten liten ugle!

 • Foto: Håvard Eggen

  Lys underside og svarte vingespisser

  Når jordugla flyr kan du se at den har lyse fjær på undersiden av kroppen og helt ytterst på vingene har den mørke vingespisser.

 • Foto: Ingar Øien

  Gule øyne med øyenskygge

  Jordugla har sitrongule øyn. Fjærene og huden rundt øynene er svart, og kan minne om svart øyenskygge.

 • Foto: Håvard Eggen

  Sitter mye på bakken

  Jordugla bruker mye tid nede på bakken, så hvis du ser en ugle som flyr opp fra bakken er det nesten alltid en jordugle du har sett.

Foto: Sean Eaton, Flickr, Short Eared Owl, Delta, B.C., Canada, CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Jordugla tilbringer sommerhalvåret i Norge

Hvert år, i april-mai, kommer jordugla til Norge etter å ha tilbrakt vinteren i Sør-Europa eller Nord-Afrika. Siden jordugla kun spiser mus og andre smågnagere er den avhengig av tilgang til denne maten for å kunne hekke. Hvor mange jordugler som hekker, henger sammen med hvor mye mus og smågnager de har tilgang til.

Hvor mange unger jorduglene får, henger også sammen med tilgangen på mat. Er det mye mus kan et jorduglepar få så mange som 9 unger! Etter klekking holder de små ugleungene til i reiret i noen uker før de forlater det. De kan ikke fly når de forlater reiret, men vandrer rundt på bakken mens foreldrene kommer flygende med mat til dem.

Foto: Håvard Eggen

Jordugla trives i åpent landskap

Myr og enger er hjemmet til jordugla. Den bygger reiret sitt på bakken, godt skjult i vegetasjonen. Uten en lyd glir den over myra og speider etter mat til seg selv og ungene sine.

Den jakter ofte om dagen eller tidlig om kvelden og flyr gjerne lavt over bakken, spesielt når den har fått øye på noe spiselig i gresset.

Jordugla bor flere steder i Norge

Jordugla er en av de vanligste uglene i Norge, og du kan derfor møte den i flere viktige fugleområder.