Lys underside og svarte vingespisser
Når jordugla flyr kan du se at den har lyse fjær på undersiden av kroppen og helt ytterst på vingene har den mørke vingespisser.
Latinsk navn: Asio flammeus
Hvert år, når snøen har lagt seg, reiser jordugla ut på tokt. Det må den for å finne mat. Jordugla spiser nemlig bare smågnagere som mus, og om vinteren lever disse små dyrene skjult under snøen. Derfor reiser jordugla lengre sør hvor snøen ikke kan skjule maten for den. Det er ikke helt uvanlig å finne hvilende jordugler på båter og oljeplattformer midt ute på havet, milevis fra land. Litt av en eventyrlysten liten ugle!
Når jordugla flyr kan du se at den har lyse fjær på undersiden av kroppen og helt ytterst på vingene har den mørke vingespisser.
Jordugla har sitrongule øyn. Fjærene og huden rundt øynene er svart, og kan minne om svart øyenskygge.
Jordugla bruker mye tid nede på bakken, så hvis du ser en ugle som flyr opp fra bakken er det nesten alltid en jordugle du har sett.
Hvert år, i april-mai, kommer jordugla til Norge etter å ha tilbrakt vinteren i Sør-Europa eller Nord-Afrika. Siden jordugla kun spiser mus og andre smågnagere er den avhengig av tilgang til denne maten for å kunne hekke. Hvor mange jordugler som hekker, henger sammen med hvor mye mus og smågnager de har tilgang til.
Hvor mange unger jorduglene får, henger også sammen med tilgangen på mat. Er det mye mus kan et jorduglepar få så mange som 9 unger! Etter klekking holder de små ugleungene til i reiret i noen uker før de forlater det. De kan ikke fly når de forlater reiret, men vandrer rundt på bakken mens foreldrene kommer flygende med mat til dem.
Myr og enger er hjemmet til jordugla. Den bygger reiret sitt på bakken, godt skjult i vegetasjonen. Uten en lyd glir den over myra og speider etter mat til seg selv og ungene sine.
Den jakter ofte om dagen eller tidlig om kvelden og flyr gjerne lavt over bakken, spesielt når den har fått øye på noe spiselig i gresset.
Jordugla er en av de vanligste uglene i Norge, og du kan derfor møte den i flere viktige fugleområder.
De vidstrakte viddene på Varangerhalvøya ligger i Finnmark fylke.
Dovrefjell strekker seg over flere fylker og ligger i Trøndelag, Møre og Romsdal, og Innlandet.
Elveparadiset Neadeltaet ligger i Trøndelag fylke.
Andøya er et spennende øy i Vesterålen som ligger i Nordland fylke.