Jaktfalk – i kongens hoff

Latinsk navn: Falco rusticolus

På grunn av sitt skarpe syn og sine lynraske reflekser har jaktfalken vært en populær medhjelper på jakt gjennom historien, både i Europa og Asia. I middelalderen i Europa var det bare kongen selv som fikk bruke jaktfalk under jakta. Fuglen ble brukt til å fange små dyr som harer og kaniner.

 • Foto: Jan Ove Gjershaug

  Mørk fjærdrakt:

  Ryggen, hodet og oversiden av vingene til jaktfalken er ganske mørke. De mørke fjærene danner også flekker over resten av fuglen. «Skjeggstripen» er ikke så tydelig som hos slektningen vandrefalk.

 • Foto: Brian Holsclaw, Flickr, Gyrfalcon – WA State, CC BY-ND 2.0 DEED

  Jakter lavt over bakken:

  Jaktfalken jakter ofte lavt over bakken. Fordi den er så stor, kan vingeslagene virke langsommere sammenlignet med vandrefalken.

 • Foto: Håvard Eggen

  Undersiden av vingen kan virke lys

  Undersiden av vingen er gjerne mørk innerst, på det som kalles dekkfjærene, og lysere ellers, på det som kalles svingfjærene. Det skaper kontrast i vingen.

Foto: Martin Eggen

Jaktfalken lever i Norge hele året

Jaktfalken er det vi kaller en standfugl. Det betyr at den sjelden forlater territoriet sitt, og bor på den samme plassen hele året. Hvis det blir lite mat kan den flytte på seg for å prøve å finne mat andre steder. Det finnes jaktfalk i hele Norge der hvor det er fjell.

Unge fugler trekker ut av foreldrenes område om høsten. Ungfuglene treffer du oftest ved kysten høst og vinter.

Foto: Martin Eggen

Jaktfalken trives i fjellet

Jaktfalken liker seg i fjellstrøk. Der kan den jakte på favorittmaten sin, som er ryper. Jaktfalken er faktisk så avhengig av ryper som mat at territoriet nesten alltid ligger i nærheten av områder med mange ryper. I år med få ryper har man også oppdaget at jaktfalken ikke alltid jakter på annen mat. Det kan bety at jaktfalken er så tilpasset å jakte rype at den sliter med å jakte andre bytter.

Jaktfalken har ofte reiret sitt på fjellhyller eller i toppen av et høyt tre. Ofte tar den i bruk reir som ravn eller fjellvåk har forlatt. Den legger som regel eggene sine i starten av april og hekkingen varer ut sommeren.

Jaktfalken bor i flere viktige fugleområder

Jaktfalken er en av de vanligste rovfuglene i fjellet, og du kan møte den i fjellområder både i sør og nord.