Dvergsnipe – liten fugl på lang reise

Latinsk navn: Calidris minuta

Dvergsnipa er en av de minste fuglene som hekker i Norge, men avstandene de reiser er helt enorme. Dvergsnipa hekker bare helt nord i Finnmark og i Sibir, men om vinteren holder den til så langt sør som Cape Town helt sør i Afrika. Dvergsnipa kan reise hele 11 600 kilometer to ganger i året!

 • Foto: Håvard Eggen

  Liten snipe:

  Dvergsnipa er veldig liten, omtrent like stor som en spurv.

 • Foto: Gertjan van Noord, Flickr, "Kleine Strandloper – Calidris minuta", CC BY-ND 2.0 DEED

  Lys V-form på ryggen

  På ryggen har dvergsnipa en lys V-form. Denne ser du best når fuglen flyr.

 • Foto: Håvard Eggen

  Todelt fjærdrakt:

  Fjærdrakta til dvergsnipa kan se ganske todelt ut. Ryggen, vingene og hodet er rødbrunt, mens undersiden av kroppen er kritthvit. Beina er svarte.

Foto: Håvard Eggen

Dvergsnipa er i Norge på sommerhalvåret

Dvergsnipa er bare en sommergjest som er i landet en kort stund. Den hekker sjelden i Norge, og da nesten bare i Finnmark. Om våren kommer de trekkende opp fra Afrika og Middelhavet for å finne seg strandeng og lyng å gjemme eggene sine i.

I Sibir er det mange dvergsniper, og mange av fuglene derfra besøker Norge om høsten. De årene dvergsnipene har fått ekstra mange unger, er det også mange dvergsniper å se i Norge i august og september. De kan dukke opp overalt der det er vått, men det er flest i fjæra.

Foto: Håvard Eggen

Hekker helst langs kysten

Dvergsnipene i Norge hekker oftest langs kysten, og helt nord i landet. Den er en skikkelig tøffing, men den venter gjerne til det er ordentlig sommer med å hekke. En hunn legger gjerne først egg for én hann, deretter med en annen. Hun får dermed to familier, og hannene får et ekstra stort ansvar for egg og unger.

Ofte legger dvergsnipa eggene på en strandeng der det er grunne vann i nærheten.

Dvergsnipa bor i Finnmark

Dvergsnipa er sjelden, og du møter den kun i Finnmark.