Teist – kjærlighetssang i fuglefjellet

Latinsk navn: Cepphus grylle

Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.

 • Foto: Morten Helberg

  Hvit flekk på vingen:

  Teisten har en stor kritthvit flekk på hver vinge som står i kontrast til den ellers svarte fjærdrakten.

 • Foto: Brian Gratwicke, Flickr, "Black Guillemot", CC BY 2.0 DEED

  Røde føtter:

  Teisten har knallrøde føtter som man ofte kan se på lang avstand.

 • Foto: Aaron Maizlish, Flickr, "Black Guillemot", CC BY-NC 2.0 DEED

  Raske vingeslag

  Når teisten flyr, slår den raskt med vingene.

Foto: Rob Barrett

Teisten er i Norge hele året

Teisten kan vi møte på hele året og langs hele Norges kyst, men det varierer hvor mange man ser om gangen. Vi ser flest teist fra Møre og nordover til Finnmark. Hekkingen starter i mai, og det er ofte to egg per reir. Foreldrene deler på å ruge og ha ansvar for ungene.

Teisten skiller seg fra en del av de andre sjøfuglene ved at den ofte ikke forlater hekkeplassen om vinteren, men gjerne blir i det samme området hele året.

Foto: Bo Eide, Flickr, "Black guillemots (Cephus grylle) resting", CC BY-NC 2.0 DEED

Teisten trives langs kysten

Teisten spiser små fisk som den fanger i grunne havområder langs kysten. Et favorittsted å lete etter mat, er i tareskoger. Der «flyr» teisten under vann mellom de høye tangplantene og leter etter fisk.

Teistene kan være ganske sjenerte og holder gjerne til i mindre sjøfuglkolonier, i små grupper eller så hekker parene for seg selv. De liker å skjule reiret sitt i fjellsprekker og steinurer slik at ingen finner de dyrebare eggene deres.

Teisten møter vi langs hele kysten

Teisten er en fast beboer i mange av de viktige fugleområdene langs kysten.