Tyvjo – mestertyven

Latinsk navn: Stercorarius parasiticus

Det er ikke uten grunn at tyvjoen har fått navnet sitt; den er ekspert på å stjele mat fra andre fugler! Til røvertoktene har den god bruk for de spisse vingene og den strømlinjeformede kroppen. Med kjappe, smidige manøvere klarer tyvjoen å snappe mat fra måker og andre vannfugler som fisker maten selv.

 • Foto: Martin Eggen

  Hvit innerst ved nebbet:

  Helt innerst ved nebbet har tyvjoen en hvit flekk.

 • Foto: Håvard Eggen

  Spiss stjert:

  Fjærene i midten av stjerten til tyvjoen er lengre enn resten av fjærene og danner en tydelig spiss.

 • Foto: Jan Erik Røer

  Falkelignende i flukt:

  Tyvjoen er en ganske smidig fugl, så i flukt, altså når den flyr, kan den minne om en falk.

Foto: Sergey Yeliseev, Flickr, "Arctic Skua", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Tyvjoen kommer til Norge hver sommer

Tyvjoen hekker i Norge og kommer til hekkeplassene sine om våren. Tyvjoen kommer ofte i gang med hekkingen senere enn en del andre sjøfugler. Da blir ikke ungene ordentlig flyvedyktige før langt ut i august. De fleste av de norske tyvjoene hekker i Nord-Norge, men noen hekker langs kysten på Sør- og Østlandet.

Etter at hekkesesongen er over drar tyvjoene ut på havet. De sprer seg over store områder i Atlanterhavet. Tyvjoene som hekker ved Svalbard, Troms og Finnmark tar seg ofte en hvil ved Newfoundland i USA før de reiser videre.

Foto: James West, Flickr, "Arctic Skua (Pale Form)", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Tyvjoen liker seg i åpnet landskap

Tyvjoen liker å lage reiret sitt i åpent landskap ute på myrer ved sjøen og på heiene i fjellet. De bygger reiret sitt rett på bakken, ofte ved å grave en liten grop som de fyller med tørt gress og annet materiale de finner.

I hekketiden kan mye av maten de skaffer stamme fra plyndringer av andre sjøfuglers mat. Som oftest er det terner og måker tyvjoen stjeler fra. Tyvjoen fanger også en del mat selv på havet. De dykker ikke langt ned i vannet, men fanger fisk og andre sjødyr nær havoverflaten.

Tyvjoen lever flere steder i Norge

Tyvjoen møter vi i flere av de viktige fugleområdene langs kysten.