Rødstilk – sterkere sammen

Latinsk navn: Tringa totanus

Rødstilken er en liten fugl, og for små fugler kan det være vanskelig å beskytte reirene mot rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken er derfor å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier, som for eksempel måker. Da nyter rødstilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk.

  • Foto: Martin Eggen

    Hvit bakkant på vingene

    Du kjenner aller best igjen rødstilken på den brede, hvite bakkanten på vingene. Den har også en hvit strek på ryggen som blir bredere ned mot stjerten.

  • Foto: Martin Eggen

    Røde bein

    Navnet rødstilk kommer av de lange, røde beina. Det ser nesten ut som om denne fuglen går på stylter!

  • Foto: Martin Eggen

    Lager mye lyd

    Nesten overalt hvor rødstilkene er, lager de mye lyd. Ekstra mye lyd lager de når de har unger i gresset som de er bekymret for. Hør lyden til rødstilk under.

Foto: Torborg Berge

En fugl du kan se mange steder

Norske rødstilker overvintrer langs kystene av Vest-Europa, ved Middelhavet og langs vestkysten av Afrika. Fuglene kommer tilbake til Norge i april og mai.
Noen steder kan du se rødstilk i Norge om vinteren, men det er sjeldent. Dette er oftest fugler som kommer fra Island for å tilbringe vinteren hos oss.

Rødstilken er en vanlig fugl i mange ulike typer våtmark, og finnes både langs kysten og i fjellet.

Foto: Martin Eggen

Spiser "hva som helst" og lever mange steder

Rødstilken spiser mye rart. insekter, muslinger, mark, små fisk og rumpetroll er noe av det den koser seg med. Alt dette finner fuglen der det er vått. Med nebbet sitt leter den frem noe spiselig både i fjære og myr, eller kanskje på et oversvømt jorde.

Siden den spiser så mye forskjellig, kan den leve mange ulike steder. Men det må være vann der!

Rødstilken finnes i hele Norge

Rødstilken er en av de vanligste vadefuglene i Norge, og du kan møte den både i fjæra, på myrer i fjellet og i jordbrukslandskap.