Blåstrupe – den fødte underholder

Latinsk navn: Luscinia svecica

Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler, og kan variere veldig mellom hver fugl. Sangen fremfører han ofte i toppen av en busk eller flyvende. Slik er han sikker på at damene får med seg låta hans.

  • Foto: Martin Eggen

    Vakkert bryst

    Blåstrupe kjenner man lettest igjen på det vakre blå og rustrøde brystet. Fargene er sterkere hos hanner enn hos hunner.

  • Foto: Ekaterina Chernetsova, Flickr, "Luscinia svecica", CC BY 2.0 DEED

    Rød stjert med svart endebånd

    Blåstrupa har røde eller rustbrune stjertfjær. Dette ser du best når fuglen flyr eller sitter stille og vipper stjerten opp.

  • Foto: Knut Sverre Horn

    Langvarig, variert sang

    Fordi hannene lager egen sang, kan sangen til blåstrupen variere veldig. Det er likevel noen felles lyder som fløytelyder og snerring. Her kan du lytte til en versjon av blåstrupesang for å få en ide om hvordan det kan høres ut.

Foto: Martin Eggen

Blåstrupa er i Norge om sommeren

Blåstrupa kommer til Norge i mai for å forberede seg på hekkesesongen. I fjellstrøk og langs kyst, i bjørkeskog og kratt, lager blåstrupen et lite reir på bakken. Begge foreldrene mater ungene til de ser store nok til å klare seg selv.

Etter en lang sommer i Norge reiser blåstrupene enten til Afrika eller Asia. Mens det er kaldt her hjemme, koser blåstrupen seg i varmere strøk.

Foto: Statskog SF / Magnus Beyer Brattli, Flickr, "Blåstrupe, Børgefjell", CC BY-NC 2.0 DEED

Blåstrupen liker seg i skog og kratt

I skog og kratt langs kysten og i fjellet møter vi ofte blåstrupen i toppen av et tre eller en busk. Hannen sitter så høyt opp i treet som mulig for at hunnene i nærområdet skal få med seg sangen hans. Hunnene tar plass i buskene rundt, litt bedre skjult.

Blåstrupa trives også i skog og kratt fordi den kan finne mat her. Blåstruper spiser insekter og edderkopper, og det er det mye av i skogen.

Blåstrupa bor flere steder i Norge

Blåstrupa er en ganske vanlig liten fugl mange steder i Norge.