Havsvale – måneskinnsfuglen

Latinsk navn: Hydrobates pelagicus

Midt på natten, når solen har gått ned og månen skinner sine sølvstråler ned på havet, da er en liten fugl ute på flytur. Den vakre havsvalen foretrekker å være våken om natten for da er det mindre sjans for at større, bøllete fugler finner den og reiret den har bygget. Er måneskinnet ekstra klart, kan havsvalen være ute på havet hele natten.

 • Foto: Peter Steward, Flickr, "European Storm-petrel – Hydrobates pelagicus", CC BY-NC 2.0 DEED

  Liten, grå fugl:

  Som regel ser vi havsvalen når den flyr over havet. Da kan du kjenne den igjen som en liten, grå fugl som henger rett over bølgetoppene.

 • Foto: Håvard Eggen

  Hvite fjær på rumpa:

  På rumpa har havsvalen hvite fjær. Dette er eneste del av fuglen som ikke er svart.

 • Foto: Martin Eggen

  Flyr lavt over vannet:

  Havsvalen flyr lavt over vannet. Det gjør den for å snappe opp små dyr som bor på havoverflaten, som den spiser.

Foto: Peter Steward, Flickr, "European Storm-petrel – Hydrobates pelagicus", CC BY-NC 2.0 DEED

Havsvalen kommer til Norge om høsten

Havsvalen lever nesten hele livet sitt på havet og kommer kun inn til land for å hekke. I Norge hekker den langs kysten, fra Rogaland og nord til Finnmark. Siden de norske havsvalene er våkne når det er mørkt, begynner ikke hekkesesongen før det blir mørkt om kvelden i Nord-Norge og det er ikke før i august.

Etter hekkesesongen reiser havsvalene ut på havet igjen og vi ser dem nesten aldri i nærheten av land. Om vinteren reiser de til Sør-Atlanteren, og fugler fra Norge har blitt sett helt sør ved Sør-Afrika!

Foto: Martin Eggen

Havsvalen trives nær havet

Havsvalen bor alltid i nærheten av havet, enten det er ute på åpent hav eller i klipper langs kysten. Havsvalen finner all maten sin på havet. Den spiser små fisk, krepsdyr og plankton som den jakter på ved havoverflaten.

Om høsten bygger havsvalen reiret sitt i steinrøyser eller i utgravde jordganger slik at reiret ligger trygt. Det tar ofte flere måneder før havsvalen sine unger er klare til å forlate reiret, og det er ikke før i november-desember at de reiser ut på havet igjen.

Havsvalen lever langs kysten

Fordi den er våken om natten og skjuler reiret sitt er det ikke alltid så lett å vite hvor havsvalen bor, men vi vet at den bor i noen viktige fugleområder.