Polarsnipe – radar i nebbet

Latinsk navn: Calidris canutus

Å lete etter mat i mudder og gjørme er ikke lett, for dyrene som polarsnipa leter etter på fjærestrender og mudderbanker er små og vanskelige å se. Heldigvis har polarsnipa et spesielt organ på tuppen av nebbet. Dette lille organet rapporterer til polarsnipas hjerne om trykkforskjeller i mudderet. Trykkforskjell er et sikkert tegn på at en godbit er i nærheten.

  • Foto: James Wilson

    Mursteinsrød

    Vår og sommeren har polarsnipa en vakker rød underside, hals og hode.

  • Foto: James Wilson

    Stor som en liten due

    Polarsnipa er større enn de fleste andre sniper. Det er ofte et godt kjennetegn.

  • Foto: Torborg Berge

    Unge fugler er lyse

    Unge polarsniper og polarsniper i vinterdrakt er jevnt lyse uten så mange klare kjennetegn. Fargen kan variere fra litt gylden brun til grå. Merk også at beina er lyse.

Foto: Tomas Aarvak

Hekker på Svalbard og Grønland

Polarsnipe hekker langt mot nord, og fugler som besøker Norge kommer gjerne fra Svalbard eller Grønland. De besøker altså Norge på vei til og fra hekkeplassene. Når de samles her er de ofte veldig mange. Noen steder kan flokken telle 30 000 fugler!

Fuglene har gjerne faste steder de stopper for å spise på våren. De har en lang reise foran seg, og de flyr langt over åpent hav.

Om høsten er det flest unge fugler som stopper langs kysten av Norge. De har ganske god tid, og kan være på samme sted i mange dager.  Polarsnipene overvintrer på store mudderfjærer lengre sør i Europa. Også her kan flokkene telle mange tusen fugler og det er litt av et syn!

Foto: Frode Falkenberg

Lange reiser

Når det er tid for å legge egg, finner polarsnipa seg en fin plass på bakken. Her legger hunnen 3-4 egg, og foreldrene deler på å ruge dem frem. Etter at ungene er klekt, reiser moren sørover igjen. Faren blir da alene med ungene og passer dem til de kan fly selv. Da reiser han også. Ungene må klare seg selv etter dette. Det er utrolig å tenke på at de finner ut hvor de skal reise!

Polarsnipa bor flere steder i Finnmark

Polarsnipa trives i det kjølige klimaet i Finnmark, og du kan møte den i våtmarker og fjærer flere steder.