Grågås – gudommelig gås

Latinsk navn: Anser anser

For rundt 3000 år siden ble grågåsa temmet i Egypt. Grågåsa er stamfuglen – den som danner grunnlaget for – de hvite gjessene du kanskje har sett på bondegårder. Grågåsa var et av symbolene til den egyptiske solguden Ra. Også i antikkens Hellas og Romerriket ble gåsa forbundet med guder, spesifikt kjærlighetsgudinnene Afrodite og Venus.

  • Foto: Paul Shimmings

    Grå fjærdrakt

    Grågåsa har en jevnt grå fjærdrakt. Dette skiller den fra andre grå gjess, som ofte har mørkere hode og rygg.

  • Foto: Paul Shimmings

    Stort nebb

    Av alle de grå gjessene har grågåsa det største og kraftigste nebbet.

  • Foto: Paul Shimmings

    Lyse vinger

    På oversiden av vingen har grågåsa lyse fjær. Dette ser du godt når fuglen flyr.

Foto: Artur Rydzewski

Grågåsa er i Norge på våren og sommeren

Tidlig om våren kommer grågåsa til Norge. Sammen reiser grågåsparet til hekkeplassen sin for å forberede seg til hekketiden. Hekkeplassen ligger som regel ved kysten på holmer og små øyer med planter. Grågåsa kan også hekke i våtmark i nærheten av ferskvann.

Sent om sommeren og utpå høsten er gåseungene store nok til å fly. Da reiser hele familien sørover, og ungene lærer seg trekkruta av foreldrene. Grågjess som hekker i Norge tilbringer som regel vinteren i Nederland, Danmark eller Tyskland.

Foto: Paul Shimmings

Grågåsa trives i nærheten av vann

Ute på åpent vann følger grågåsa seg trygg for farer. Derfor møter du som regel på grågjess i nærheten av fjorder, i skjærgården eller ved store elvemunninger. Her må det også være nok mat. Grågåsa spiser kun planter og kan beite i flere timer hver dag på gress og vannplanter.

Reiret bygger den på bakken. Den bruker mose og gress og forer det med dun slik at eggene kan holde seg varme. Gåsemor ruger på eggene i rundt en måned mens gåsefar holder vakt. Noen dager etter at eggene klekker tar foreldrene med seg gåsungene for å spise planter i vannkanten.

 

Grågåsa bor flere steder i Norge

Grågåsa er en av de vanligste gjessene i Norge, som du ofte kan se om våren og sommeren ved vann eller på jorder.