Siland – en aktiv fisker

Latinsk navn: Mergus serrator

Silanda er en dyktig fisker. Det er bra, for en voksen siland trenger cirka 15-20 småfisk per dag! Silanda skaffer seg fisk ved å dykke under vann og bruker det lange, spisse nebbet til å snappe til seg småfisk. Silanda foretrekker å fiske i klart vann, slik at den kan se fisken.

  • Foto: Martin Eggen

    Piggsveis

    I nakken har silanda lange fjær. Disse fjærene kan minne om en rufsete piggsveis.

  • Foto: Bob Travis, Flickr, "Red-breasted Merganser (Mergus serrator)", CC BY-NC 2.0 DEED

    Hannen har svart hode

    Hodet til silandhannen er svart. Litt nedover på halsen har han en hvit flekk, og brystet er lysebrunt.

  • Foto: Martin Eggen

    Hunnen har lysebrunt hode

    Hodet og halsen til silandhunnen har en lysebrun farge som gradvis endres til hvitt.

Foto: Martin Eggen

Silanda bor i Norge hele året

Silanda kan du møte i hele Norge, både i fjorder langs kysten og i elver og sjøer i innlandet. Om sommeren finner silanda seg et passende sted den kan hekke. Reiret bygges i en grop på bakken. Ofte ligger reiret godt skjult under en busk, i en steinrøys eller under et naust. Felles for alle hekkeplassene er at de ligger i nærheten av vann, for silanda spiser fisk den fanger i fjorder og elver.

På høsten samles silendene seg i flokker på utvalgte steder for å myte, som betyr å felle fjær og å få nye fjær. Under mytingen bytter de ut sommerdrakten med en god og varm vinterdrakt. Hele vinteren holder silendene til i skjærgården langs norskekysten. Du kan møte på en og annen siland langs hele kysten, men de er aller vanligst ved kysten av Trøndelag og Nordmøre.

Foto: Kjetil Rimolsrønning, Flickr, "Siland Red-breasted merganser", CC BY-ND 2.0 DEED

Silanda liker seg i nærheten av vann

Silanda spiser kun småfisk som den fanger selv, og derfor bor den alltid like i nærheten av vann. Så lenge det er nok fisk er det ikke så farlig for silanda om det er ferskvann eller saltvann den bor ved. Det som er viktig er at vannet er klart, slik at silanda kan se under vann når den dykker.

Silanda bor flere steder i Norge

Silanda er en ganske vanlig and flere steder i Norge.