Neiden- og Munkefjorden

De rike elvedeltaene i Neiden og Munkefjorden ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Neiden- og Munkefjorden
Foto: Bjørn Olav Tveit

De åpne slettene og mudderbankene er viktige tilholdssteder for fugler. Om våren våkner mudderflatene til liv. Da kan det samle seg flere tusen ender og sniper her!

  • Et stoppested for fugler på lange reiser

    På de flate fjærene rundt elvedeltaet og på fjorden samles fugler om våren og høsten for å ta seg en pust i bakken når de er på lange flyturer. Her er det plass til de store flokkene med fugler, så de får hvilt seg og tatt en matbit.

  • Buffet med mat for fugler

    For oss mennesker er kanskje ikke mudderflater så appetittvekkende, men det er de for fugler. Her kryr det nemlig av småkryp! I fjorden finnes deg også mat som vi mennesker kanskje forstår oss litt bedre på, nemlig fisk. I flere timer om dagen kan fuglene ligge ute på fjorden og fiske.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Neiden- og Munkefjorden er et av de beste stedene i landet for å se lappsangeren! Ofte sitter den i skogen og synger av full hals. En tur i skogen mens lappsangeren synger rundt deg er en herlig naturopplevelse!

Det er ikke bare i skogene rundt fjorden det er mye fugleliv. Når mudderflatene kommer til syne ved lavvann, fylles området med fugler. Da får du sikkert øye på noen snodige fugler med langt nebb. Dette er vadefugler og de er ute på mudderflatene for å finne mat! En av dem du kanskje får øye på er den lille polarsnipa.

La oss bli bedre kjent med polarsnipa og de andre fuglene i dette viktige fugleområdet!

Havelle – holder pusten kjempelenge!

Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!

Siland – en aktiv fisker

Silanda er en dyktig fisker, og det er bra, for en voksen siland trenger cirka 15-20 småfisk per dag! Silanda skaffer seg fisk ved å dykke under vann og bruker det lange, spisse nebbet til å snappe til seg småfisk. Derfor foretrekker silanda at vannet den fisker i er klart slik at den kan se hvor fisken er under vann.

Laksand – en skal tidlig krøkes

Laksanda er glad i fisk og veldig flink til å fiske. Det sylskarpe nebbet er perfekt for å gripe tak i fisk, og den lange smale kroppen beveger seg lynraskt gjennom vannet. Men gode fiskeferdigheter må læres. Ungene til laksanda henger med foreldrene for å lære seg å fiske, for de må fange all maten sin selv. I begynnelsen fanger de krepsdyr og amfibier. Når de har fått øvd seg en stund, kan de fange fisk lett som bare det!

Polarsnipe – radar i nebbet

Mudder og gjørme er ikke alltid det letteste stedet å lete etter mat. Dyrene som finnes her er små, noe som gjør dem vanskelige å se. Heldigvis for polarsnipa har den et spesielt organ på tuppen av nebbet. Dette lille organet rapporterer til hjernen til polarsnipa om trykkforskjeller i mudderet, et tegn på at en godbit er i nærheten.

Lappsanger – lager musikk med hele kroppen

Som navnet antyder er lappsangeren glad i å synge, spesielt hannen. I toppen av en busk eller på en liten gren i et tre sitter hannen og synger av full hals. Men dette er ikke den eneste formen for musikk han kan lage. Når han flyr fra tre til tre slår han med vingene slik at det lages en merkelig summende lyd. Denne lyden er en del av en lengre oppvisning hvor han bruker både kropp og stemme til å lage musikk for damene.

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å besøke fugleområdene i Neiden- og Munkefjorden. Hvis du vil oppleve lappsangeren, må du dra ut i skogene i juni – juli, da er den nemlig på plass i busker og trær. Havelle, siland og laksand, stormlom og smålom kan man se hele året, men oftest om våren og høsten. Polarsnipa, lappspove og fjæreplytt er som regel å se i fjæra i sommerhalvåret.

I Neiden- og Munkefjorden finnes det mange steder man kan gå tur og oppleve fuglelivet. Sjekk ut våre turtips i kartet under ved å trykke på et av de oransje ikonene. God tur!

 

På jakt etter lappsangeren

Rundt Neiden kapell er det ofte mange lappsangere. Her kan du høre dem synge, og kanskje får du øye på den lille grønne fuglen også? Å lete etter små, skjulte fugler kan nesten være litt som detektivarbeid, og det er veldig morsomt når man endelig får øye på fuglen! Parkering ved Neiden kapell. Turen egner seg for skoleklasser.

Mikkelsnes

På Mikkelsnes har man god utsikt ut mot mudderflatene og fjorden. Turen går over engene ute på neset. På mudderflatene ser man ofte vadefugl som leter etter mat, samt ender og lommer som fisker i fjorden. Parkering ved P-plass enden av Mikkelsnesveien ned mot Mikkelsnes. NB! Camping, bålbrenning og riding er forbudt. Bruk av motorkjøretøy på barmark er forbudt.

 

  • Foto: Av Osgaa – Eige arbeid, CC BY-SA 3.0 no, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35758933

    1. På jakt etter lappsangeren .

    Rundt Neiden kapell er det ofte mange lappsangere. Her kan du høre dem synge, og kanskje får du øye på den lille grønne fuglen også? Å lete etter små, skjulte fugler kan nesten være litt som detektivarbeid, og det er veldig morsomt når man endelig får øye på fuglen! Parkering ved Neiden kapell. Turen egner seg for skoleklasser.

  • Foto: Tomas Aarvak

    2. Mikkelsnes .

    På Mikkelsnes har man god utsikt ut mot mudderflatene og fjorden. Turen går over engene ute på neset. På mudderflatene ser man ofte vadefugl som leter etter mat, samt ender og lommer som fisker i fjorden. Parkering ved P-plass enden av Mikkelsnesveien ned mot Mikkelsnes. NB! Camping, bålbrenning og riding er forbudt. Bruk av motorkjøretøy på barmark er forbudt.

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Neiden- og Munkefjorden

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene i Neiden- og Munkefjorden er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese   her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Neiden- og Munkefjorden eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene ved Neiden- og Munkefjorden

Dessverre vet vi lite om hvordan det går med fuglene i dette viktige fugleområdet. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Forurensning fra oljeutslipp kan skade fuglene

    I områdene rundt fjorden er det tillatt med frakt av olje. Ved frakt av olje er det alltid en risiko for oljeutslipp. Oljeutslipp er utrolig farlig for fugler fordi de kan få oljen på seg og dø, eller oljen kan forgifte maten deres.

  • For mye menneskelig aktivitet kan skremme fuglene

    Rundt Neiden- og Munkefjorden er det flott natur som folk gjerne har lyst til å oppleve. Det er flott at folk er ute i naturen, men noen ganger kan det bli litt for mye av det gode for fuglene. Mange mennesker på en gang kan nemlig skremme dem, for fuglene er ikke vandt med så mange folk.