Registrer fugl ved Varangerhalvøya

Har du sett noen av disse fuglene ved Varangerhalvøya? Registrer funnene dine under da vel!

 • Dverggås – et sjeldent syn

  Den skandinaviske dverggåsa er en av Norges sjeldneste fugler! Faktisk finnes det kun mellom 60 og 80 dverggjess som hekker i Norge. Å ta vare på dverggåsa er derfor viktig, og fuglefolk i Norge samarbeider med fuglefolk i Finnland, Ungarn, og Hellas for å ta vare på denne sjeldne fuglen.

 • Jordugle – ugle på reisefot

  Hvert år, når snøen har lagt seg, reiser jordugla ut på tokt. Dette skyldes at jordugla kun spiser smågnagere som mus, og om vinteren er disse små dyrene skjult under snøen. Derfor reiser jordugla lengre sør hvor snøen ikke kan skjule maten for den. Det er ikke helt uvanlig å finne hvilende jordugler på båter og oljeplattformer midt ute på havet, milevis fra land. Litt av en eventyrlysten liten ugle!

 • Havelle – holder pusten kjempelenge!

  Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!

 • Dvergsnipe – liten fugl på lang reise

  Dvergsnipa er en av de minste fuglene som hekker i Norge, men avstandene de reiser er helt enorme. Dvergsnipa hekker bare helt nord i Finnmark og i Sibir, men om vinteren holder den til så langt sør som Cape Town helt sør i Afrika. Dvergsnipa kan reise hele 11 600 kilometer to ganger i året!

 • Jaktfalk – i kongens hoff

  På grunn av sitt skarpe syn og lynraske reflekser har jaktfalken vært en populær medhjelper på jakt gjennom historien, både i Europa og Asia. I middelalderen i Europa var det faktisk bare kongen selv som fikk bruke jaktfalk under jakta. Fuglen ble brukt til å fange små dyr som harer og kaniner.