Registrer fugl ved Ilene og Presterødkilen

Har du sett noen av disse fuglene ved Ilene og Presterødkilen? Registrer funnene dine under da vel!

  • Hvitkinngås – i fritt fall

    Hvitkinngåsa legger enkelte steder eggene sine på berghyller for å unngå at rovdyr som fjellrev og isbjørn spiser eggene. Men når eggene klekkes og ungene skal ha mat oppstår det et problem. Gjess mater ikke ungene sine, men tar dem med til områder hvor de kan gresse sammen. Derfor må de små gåsungene til hvitkinngåsa hoppe ned fra klippen sammen med foreldrene når de er bare tre dager gamle! Det er ganske tøft gjort når man bare er en liten gåsunge. Heldigvis har de masse dun som beskytter dem fra å skade seg i fallet.

  • Kortnebbgås – rekordlange vandringer

    Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mer enn 2 mil lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.

  • Rødstilk – sterkere sammen

    Rødstilken er en liten fugl og det er derfor vanskelig for den å beskytte reiret sitt mot uvedkomne rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken har vært å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier som for eksempel måker. Da nyter rødestilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk på egen hånd.

  • Tjeld – spiser skjell (selvsagt!)

    I fjæra har du kanskje lagt merke til en liten svart og hvit fugl med knall rødt nebb, som tripper rundt. Dette er tjelden, og den er på leting etter noe spesielt, nemlig muslinger. Tjelden elsker muslinger, og bruker det lange, tynne nebbet sitt til å hakke opp det harde skallet som skjuler den bløte maten innenfor. Faktisk kan tjelden spise opp til 300 muslinger på en dag!

  • Gravand – innebygd spade

    Det ser kanskje ikke sånn ut ved første øyekast, men mudder og gjørme i fjæra kan være fullt av mat! Men mudderet er ekkelt å få i munnen, og de næringsrike godbitene som bor her er bittesmå. Derfor har gravanda skaffet seg et verktøy for å hjelpe med akkurat dette. Nebbet hos gravanda er formet litt som en spade. Denne røde spaden bruker gravanda til å filtrere ut maten som finnes i mudderet.