Gravand – innebygd spade

Latinsk navn: Tadorna tadorna

Det ser kanskje ikke sånn ut ved første øyekast, men mudderet og gjørma i fjæra kan være full av mat! Men mudderet er ekkelt å få i munnen, og de næringsrike godbitene som bor her er bittesmå. Gravanda har et verktøy til å hjelpe seg med akkurat dette. Nebbet hos gravanda er formet litt som en spade. Denne røde spaden bruker gravanda til å filtrere ut maten som finnes i mudderet.

  • Foto: Tony Morris, Flickr, "W4A7970 Common Shelduck (Tadorna tadorna)", CC BY-NC 2.0 DEED

    Stort rødt nebb

    Gravanda kjenner du lettest igjen på det store, spadeformede, knallrøde nebbet.

  • Foto: Terje Kolaas

    Fjærdrakt med tre farger

    Fjærdrakta til gravanda har flotte markeringer i hvitt, brunt og svart. De svarte fjærene på hodet og vingene kan ha et grønt skjær.

  • Foto: RusselHarryLee, Flickr, "Shelduck (Tadorna tadorna)", CC BY-SA 2.0 DEED

    Rosa føtter

    Føttene til gravanda har en lyserosa farge.

Foto: Håvard Eggen

Gravanda er i Norge i sommerhalvåret

Gravanda hekker langs hele kysten vår og er en av fugleartene som er utenlands om vinteren, men kommer tilbake til Norge etter vinteren. Allerede i februar og mars kan gravanda være på plass i fjæra mange steder i landet.

Etter en lang vår og sommer i Norge reiser de voksne fuglene til Vadehavet ved Danmark og Nederland. Der samles de i store flokker for å myte – som betyr å felle gamle fjær og å få nye. Når den nye fjærdrakten er på plass reiser de videre til kysten av Frankrike eller Tyskland for å tilbringe vinteren der. Hit kommer også ungene, som ikke er med til myteplassen.

Foto: Sergey Yeliseev, Flickr, "Shelducks", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Gravanda trives i fjæra

Gravanda finner maten sin i mudderet i fjæra. Derfor er den avhengig av å bo i nærheten av grunne fjæreområder slik at den kan lete etter mat. Snegler og småkryp filtrerer den lett ut fra mudderet ved hjelp av nebbet.

Nebbet bruker den også til å grave ut en tunell fra reiret og utover mot fjæra. Det er på grunn av denne sære gravingen at gravanda har fått navnet sitt. Reiret plasserer den ofte i skjul under en busk, naust eller en steinrøys. Hunnen ruger på eggene alene, men etter at andungene kommer ut, jobber foreldrene sammen om å passe på dem.

Gravanda bor flere steder i Norge

Gravanda trives i fjæra flere i flere viktige fugleområder.