Tjeld – spiser skjell (selvsagt!)

Latinsk navn: Haematopus ostralegus

I fjæra har du kanskje lagt merke til en liten svart og hvit fugl med knall rødt nebb som tripper rundt. Dette er tjelden, og den er på leting etter skjell. Tjelden elsker skjell, og bruker det lange, tynne nebbet sitt til å hakke opp det harde skallet som skjuler den bløte maten innenfor. Tjelden spise opp til 300 skjell på en dag!

 • Foto: Martin Eggen

  Røde bein og nebb

  Tjelden er ganske lett å kjenne igjen. Med røde bein og nebb skiller den seg ut. TIl og med øynene er knallrøde!

 • Foto: Martin Eggen

  Svart og hvit

  Enten den sitter eller flyr: Tjelden er sort og hvit. I flukt ser man tydelig de hvite båndene over vingene og den hvite ryggen.

 • Foto: Martin Eggen

  Lær deg lyden av tjeld!

  Tjelden lager en hel del lyd, og spesielt «kjefter» den mye etter at ungene er kommet ut av egget. Da er foreldrene veldig bekymret for de små, og ved å lære deg lyden av tjeld kan du raskt høre hvor den er.

Foto: Martin Eggen

Fjæras skravlebøtte

Langs hele kysten av Norge, finner vi tjeld. Den er en vanlig fugl du kan se mange steder. Du vil ikke se tjeld på fjellet eller i skogen, men den kan finnes nær mennesker, både ute på landet og i utkanten av byer.

De første tjeldene flyr til Norge allerede i februar, men de fleste kommer i mars og april. Vinteren har de tilbrakt i England, i Tyskland eller kanskje i Danmark. Der det er store fjæreområder med skjell og fjæremakk kan tjelden overvintre selv om det er snø og kaldt. I Norge er det sjeldent å se tjeld om vinteren.

Allerede i juli trekker mange tjeld sørover, og i slutten av september er det få tjeld igjen her i landet.

Foto: Håvard Eggen

Kan bli 35 år gammel

Tjelden legger eggene sine mange ulike steder, både rett på bakken, på tak med gress eller i en blomsterpotte! De kommer tilbake til samme sted år etter år, og de kan bli over 35 år gamle. Kanskje kjenner den deg igjen når den kommer dit du bor?

Det er vanlig at tjelden mister ungene sine, men noen foreldre er skikkelig flinke, og får frem flere unger år etter år.

Tjelden bor i flere viktige fugleområder

Tjelden er en vanlig fugl langs store deler av kysten.