Registrer fugl ved Altaelvmunningen
Har du sett noen av disse fuglene ved Altaelvmunningen? Registrer funnene dine under da vel!
-
Sjøorre – borte bra, hjemme best
Om våren returnerer sjøorren til hekkeplassen sin. Noe som er spesielt med sjøorren, er at hunnen alltid reiser tilbake til det området hun selv vokste opp. Kanskje har hun hjemlengsel? Her finner hun seg en partner, slår seg til rette og får sine egne unger. Neste år vil også hennes døtre returnere til det samme stedet.
-
Havelle – holder pusten kjempelenge!
Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!
-
Hettemåke – en art, to drakter
Hettemåka er veldig lett å kjenne igjen når den er på besøk i Norge om sommeren. Det mørke hodet får det til å se ut som hettemåka har på seg en maske. Men om vinteren er den ikke like lett å kjenne igjen. Hettemåka mister nemlig de mørke fjærene i ansiktet om vinteren, og da ser den ut som en helt hvit måke. Derfor er det mange som tror hettemåka er to ulike arter som man ser på ulike tider av året.
-
Bergand – lunt og godt i redet
Når fugler har lagt egg, er den viktigste oppgaven å holde egget varmt, slik at det ikke blir for kaldt for den lille ungen som utvikles inne i egget. For å gjøre det ekstra koselig for egget bruker bergandmoren sin egen dun som isolasjon i redet. Hun plukker dunfjærene fra brystet og plasserer dem pent rundt om i redet.
-
Rødstilk – sterkere sammen
Rødstilken er en liten fugl og det er derfor vanskelig for den å beskytte reiret sitt mot uvedkomne rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken har vært å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier som for eksempel måker. Da nyter rødestilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk på egen hånd.