Bergand – lunt og godt i redet

Latinsk navn: Aythya marila

Når fugler har lagt egg, er den viktigste oppgaven å holde egget varmt, slik at det ikke blir for kaldt for den lille ungen som utvikles inne i egget. For å gjøre det ekstra koselig for egget bruker bergandmoren sitt eget dun som isolasjon i redet. Hun plukker dunfjærene fra brystet og plasserer dem pent rundt i redet.

  • Foto: Michael Klotz, Flickr, "Greater Scaup – Vancouver, BC", CC BY-NC 2.0 DEED

    Sebrastriper på ryggen

    Berganda ligner veldig på slektningen sin toppand. En lett måte du kan skille artene på, er ved å se på ryggen. Berganda har nemlig fjær med sebrastriper på ryggen som ikke toppanda har.

  • Foto: Jean-Michel Bernard, Flickr, "2005-05-05_20.38.51_0026", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Hunnen har hvitt i ansiktet

    Hunnene av artene bergand og toppand er også veldig like. Bergandhunnen har imidlertid mer hvitt rundt nebbet og i ansiktet enn toppandhunnen.

Foto: David A. Hofmann, Flickr, "Aythya marila Greater Scaup (females)", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Berganda er i Norge hele året

Berganda er ikke like vanlig å se som de andre endene vi har i Norge. Berganda er en arktisk art, som betyr at den hekker langt nord. Berganda er vanlig i Sibir, Alaska og Canada. Om sommeren hekker små flokker med bergender ved tjern og innsjøer i fjellet. De kan hekke på fjellet i hele landet, men er vanligst nord i Norge.

Om vinteren trekker bergendene ned fra fjellet og til kysten. Da kan du møte på større flokker ikke så langt fra land. Noen av de norske bergendene reiser også til kysten av Danmark.

Foto: Martin Eggen

Berganda trives ved vannet

Som alle andre ender trives også berganda i nærheten av vann. Ute på vannet føler de seg trygge, for her kan ikke rovdyr som rev, hund og katt få tak i dem. Berganda finner også all maten sin i og rundt vann. Om sommeren spiser de insekter som lever i fjellvann. Om vinteren når de bor ved kysten dykker berganda etter muslinger på havbunnen.

For å ha kort vei til maten bygger berganda reiret sitt like i nærheten av tjern og innsjøer på fjellet. Reiret lages i en grop i bakken som fores med gress og varmt dun. Hunnen ruger eggene alene. Noen dager etter klekking tar andemor med seg ungene sine til vannet for å finne mat. Ender mater ikke ungene sine, men tar dem med seg til vannet sånn at de kan spise sammen.

Berganda bor mange steder i Norge

Berganda kan du møte på i innsjøer og elver over hele landet, for eksempel i Snåsavatnet og Lømsen, eller Altaelvmunningen.