Hettemåke – en art, to drakter

Latinsk navn: Chroicocephalus ridibundus

Hettemåka er veldig lett å kjenne igjen når den er på besøk i Norge om sommeren. Det mørke hodet får det til å se ut som hettemåka har på seg en maske. Men om vinteren er den ikke like lett å kjenne igjen. Hettemåka mister nemlig de mørke fjærene i ansiktet om vinteren, og da ser den ut som en helt hvit måke. Derfor er det mange som tror hettemåka er to ulike arter som man ser på ulike tider av året.

  • Foto: Martin Eggen

    Mørk hette

    Om sommeren når hettemåka er i Norge har den en mørk hette på hodet. Om vinteren mister den hetta, det ser du hos fuglen bakerst i bildet.

  • Foto: Martin Eggen

    Rødt nebb og bein

    Nebbet og føttene til hettemåka har en mørkerød farge.

  • Foto: Frode Falkenberg

    Hvit og grå fjærdrakt

    Hettemåka sin fjædrakt er for det meste hvit, men på oversiden av vingene er fjærene lysegrå. Dette ser du best når fuglen flyr.

Foto: Håvard Eggen

Hettemåka er i Norge om våren og sommeren

Hettemåka hekker i Norge, og kommer som regel til norskekysten tidlig på våren. Hettemåkene hekker i hele Norge, men de aller fleste koloniene, finner vi rundt Oslofjorden og i Rogaland. En koloni er mange fugler på ett sted.

Begge foreldrene er med på å ruge eggene og fostre opp ungene. Når ungene er store nok til å fly og klare seg selv, forlater de fleste hettemåkene Norge, men noen få enkeltfugler velger å bli her om vinteren. Om vinteren mister hettemåkene den brune hetta si, og mange kjenner den derfor ikke igjen. Fuglene som reiser ut av Norge for vinteren reiser som regel til Nordsjøen, Spania og Portugal. Er du på vinterferie i disse landene bør du se etter hettemåka uten hette!

Om våren kan du skille mellom hettemåker som har vært utenlands og de som har bodd her gjennom vinteren. De som har bodd her, får den mørke hetten sin tilbake senere enn de som kommer fra sydlige strøk.

Foto: Martin Eggen

Hettemåka trives i nærheten av vann

Hettemåkene liker å ha koloniene ute på små øyer eller i våtmark. Da er nemlig reirene bedre beskyttet mot rovdyr som rev og mink. Hettemåkene forsvarer kolonien sin sammen, og derfor er hettemåkekolonier populære hekkeplasser for andre fugler, som ender og vadefugler.

Hettemåkene spiser helst fisk og annen mat de finner i vann, men de kan også spise insekter og andre småkryp, så de kan være faste gjester på jorder rundt omkring.

Hettemåka bor i flere viktige fugleområder

Om sommeren kan du besøke hettemåka flere steder i Norge, både ved innsjøer og langs kysten.