Syltefjordstauran

De bratte Syltefjordstauran ligger i Finnmark fylke.

Registrer fugler du ser ved Syltefjordstauran
Foto: Rob Barrett

I Staurene kan man ikke bo om man har høydeskrekk! De bratte klippene er som høyblokker i havgapet hvor sjøfuglene kan bygge reir hver sommer.

  • Perfekt sted å bygge reir

    Sjøfugler er ganske kresne når det kommer til å velge hekkeplass, og det er jo ikke så rart for man vil jo at ungene skal vokse opp trygt? I de bratte Syltefjordstauran kan ikke trusler som mink og rev klatre opp i reirene. Det føles også trygt å være mange, og her er det plass til mange fugler.

  • Et hav fullt av mat

    Fugleunger som skal vokse og bli store trenger mye mat mange ganger om dagen. Derfor må de voksne passe på at de får matet ungene ofte nok. Da er det fint å ha havet så nært kolonien slik at man kan reise flere turer om dagen for å finne mat.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Om våren kommer sjøfuglene tilbake til Syltefjordstaurene etter en lang vinter på havet. Raskt finner de seg en fin plass i berghyllene, for de vil ikke miste en god reirplass til naboen.

Krykkja er ofte tidlig ute med å finne seg en god reirplass. Det kan bli et voldsomt leven når de flyr rundt fra det ene reiret til det andre for å finne seg en passende partner.

Litt lengre bort holder havsulene til. Hver vår bruker havsulene mye tid på å bygge reir. Tang og tare fra havet er populært, men veldig fote havner også plast i reiret til havsulene. Stort sett går dette bra, men havsulene kan også skade seg når de bruker slike menneskeskapte ting i reirene.

Du kan lese mer om fuglene som bor i fuglefjellet videre nedover på siden.

Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer

Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.

Havsule – fuglen med røntgensyn

Har du prøvd å se hva som skjer under vannoverflaten og oppdaget hvor vanskelig det er når det er mye bølger og vind? For havsulen er ikke dette et problem. Den har ekstremt godt syn som lar den se forbi det urolige og uklare vannet og oppdage fisk.

Teist – kjærlighetssanger i fuglefjellet

Hver vår kommer den lille teisten flygende til hekkeplassen. Nå starter en høylytt konsert, for hann-teisten liker å synge for å imponere partneren. I sin sorte og hvite dress, med vakre røde føtter og munn setter han seg til rette på en stein eller knaus ved reirplassen og skriker av full hals. Skrikene er kanskje ikke musikk i våre ører, men for en hunn-teist finnes det ikke vakrere sang.

Alke – hopp i havet

Alker hekker på høye klipper ute i havgapet. Når ungene forlater reiret, kan de ikke fly. Likevel hopper de ut av reiret! Ungene flakser med vingene, ikke for å fly, men for å bremse farten på fallet, slik at de ikke skader seg når de treffer vannet nedenfor klippen. Litt av noen tøffe unger!

Lunde – havets papegøye

I fuglefjellene i Norge kan du se etter den vakre lundefuglen. Det fargerike, kraftige nebbet står i kontrast til den svarte og hvite kroppen. Faktisk minner lunden litt om både pingvin og papegøye, så det er ikke rart at den ofte blir kalt sjøpapegøye. Hvem vet, kanskje hadde sjøfarende vikinger en lunde på skulderen?

Besøk fuglene som bor her

Syltefjordstauran er en fantastisk sjøfuglkoloni og det er flest fugler her om sommeren. På sommeren kan du se krykkje, teist, havsule, alke, lunde og mange flere fugler.

Det kan være vanskelig å komme seg ut til Syltefjordstauran og det er ikke lov til å gå i land på sommeren når fuglene er her. Derfor har vi laget noen forslag til turer hvor du kan se sjøfuglene uten å dra ut til Syltefjordstauran. God tur!

Tur i Syltefjorden

Mange av sjøfuglene som hekker ute ved Syltefjordstauran leter etter mat i selve Syltefjorden, og noen av sjøfuglene hekker også i små grupper i klippene rundt om kring langs fjorden. Derfor trenger du ikke dra helt ut til Syltefjordstauran for å se fuglene! Ta deg en tur langs fjæra, og husk kikkerten. Husk på at jakt, fangst, bruk av skytevåpen, samt slipp av hund, er forbudt ved Syltefjordstauran i tidsrommet fra og med 16. mars til og med 9. september. Fiske med garn og kilenot forbudt i tiden fra og med 1. april til og med 31. august

 

  • 1. Tur i Syltefjorden.

    Mange av sjøfuglene som hekker ute ved Syltefjordstauran leter etter mat i selve Syltefjorden, og noen av sjøfuglene hekker også i små grupper i klippene rundt om kring langs fjorden. Derfor trenger du ikke dra helt ut til Syltefjordstauran for å se fuglene! Ta deg en tur langs fjæra, og husk kikkerten. Husk på at jakt, fangst, bruk av skytevåpen, samt slipp av hund, er forbudt ved Syltefjordstauran i tidsrommet fra og med 16. mars til og med 9. september. Fiske med garn og kilenot forbudt i tiden fra og med 1. april til og med 31. august

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Syltefjordstauran

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene ved Tanamunningen er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i disse områdene. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Regler og forskrifter for naturreservater her. Du må også lese verneforskriften til Sylfefjordstauran før du reiser hit, sånn at du er kjent med de konkrete lovene som gjelder her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Syltefjordstauran eller fuglene som bor her ute?

    Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Det går veldig dårlig med sjøfuglene

I sjøfuglenes høyblokker i Staurene har det blitt nesten helt stille. Nesten alle krykkjene og lomviene har forsvunnet fra området. Havsulene greier seg bedre, men selv for dem går det dårlig. Det er mange ulike grunner til at sjøfuglene har fått det vanskelig og forsvinner.

  • Klimaendringer påvirker fuglene

    Klimaendringene påvirker dessverre sjøfuglene på mange ulike måter. Varmere vann fører til at det ikke er nok mat i havet til fuglene der de hekker. Samtidig fører også klimaendringene til mer ektremvær. Ekstremvær gjør det vanskelig å hekke og finne mat på grunn av nedbør og sterk vind.

  • Mindre mat i havet enn før

    I havet har det de siste tiårene blitt mindre mat til sjøfuglene. Dette skyldes blant annet klimaendringer og overfiske. Når fuglene ikke har nok mat får de ikke gitt ungene sine den maten de trenger og de sulter ihjel.