Reisa

Nasjonalparken Reisa ligger i Finnmark fylke, på grensen til Finland.

Registrer fugler du ser ved Reisa
Foto: vikebo, Flickr, "Geatkejohka", CC BY-SA 2.0 DEED

På de øde viddene og i skogene holder mange ulike fugler til, og flere av dem finner du ikke så mange andre steder i Norge.

  • Mange fine steder å bygge reir

    Så store, våte myrer hekker mange ulike sniper og våtmarksfugler som legger reiret på bakken, og i fjellbjørkeskogen har mange fugler reir i trærne. I bratte fjellsider lager rovfuglene reir, for her føler de seg trygge.

  • Massevis av mat i fjellet

    I de store myrene og fjellområdene i Reisa er det mange ting fuglene kan spise. I noen år er det mange mus og andre smågnagere. Da har rovfuglene masse mat å spise! Andre fugler spiser insekter, og de er både mellom steiner og ute på myra. I vannene ligger ender og lom som blant annet spiser fisk.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Hvis du ønsker å oppleve fjellet kan du reise på tur til Reisa! Det er ikke mange steder i Norge hvor naturen er så vill og vakker. I Reisadalen møter du på noen av de tøffeste fuglene vi har, nemlig rovfuglene. Flytt blikket mot himmelen, kanskje ser du fjellvåken der den står nesten helt stille på himmelen mens den speider etter mus.  Eller kanskje får du se den majestetiske kongeørna når den glir over himmelen.

Også på bakken kan det skje mye, men da må du ha øyene med deg for fuglene her er godt kamuflert. Den lille lirypa er en fast beboer som skifter fjærdrakt med årstidene! Om vinteren er den hvit og går i ett med snøen, mens den om sommeren er rødbrun som lyngen. Det er ekstra gøy når man får øye på godt kamuflerte fugler!

Fjellvåk – fuglen som kan se usynlige farger

Få har så skarpt syn som fjellvåken. Men hvordan klarer den å se små mus på lang avstand? Forskere tror at en av grunnene til det gode synet er at fjellvåken kan se UV-farger. UV-farger er usynlige for oss mennesker. Smågnagere markerer området sitt med duft, og disse markeringene er synlige i UV-lys! Fjellvåken ser hvor byttedyret er ved å bruke UV-synet sitt!

Kongeørn – par som jakter sammen, holder sammen

Kongeørna er en rovfugl og det betyr at den må jakte all maten sin selv, og det er ikke alltid så lett for byttedyr kan være raske! Derfor jakter hannen og hunnen i et par noen ganger sammen for å få tak i mat til ungene sine. Hvis byttet slipper unna en av dem, kommer den andre til unnsetning og tar opp jakten etter maten!

Heilo – gullfuglen

Om sommeren er heiloen kanskje en av de vakreste fuglene i fjellet. For om sommeren forvandler nemlig den brune fjærdrakten seg til en drakt av gull! Brystet er kritthvitt og kullsort, så det ser litt ut som heiloen har på seg dress med gullfrakk over!

Brushane – skal vi danse?

Om våren foregår årets største begivenhet, iallefall for brusfuglene. I annledningen har hannene pyntet seg med praktfulle fjær rundt hode og hals, noen har gått for en vakker lys fjærdrakt, andre for en mørkbrun en. De inntar sine faste plasser på lekplassene i myra, og hunnene samler seg for å se på. Så begynner hannene sin iøyenfallene dans. De hopper opp og ned mens de bruser med fjærene. Ofte utfordrer de hverandre for å se hvem som er den beste danseren. Den heldige vinneren får ta med seg damene hjem.

Lirype – like fugler leker best

Lirypa er en ganske sosial fugl som holder sammen i små flokker. Og når man henger sammen må man jo også ha det litt gøy. Liryper leker noen ganger med hverandre. En fugl kan invitere en annen til lek ved å bevege hodet opp og ned, mens den hopper og danser rundt, og er den heldig vil den andre lirypa være med på leken!

Besøk fuglene som bor her

Dersom du vil oppleve fuglelivet i Reisa er nok sommeren den beste tiden å dra på tur. Fjellvåk, kongeørn, heilo, brushane og lirype er bare noen av fuglene du kan møte i Reisa om sommeren. Reisa er kjent for fuglene som bare hekker noen få steder i Norge, slik som fjellmyrløper, kvartbekkasin og sotsnipe. Snøugle blir også sett noen ganger, men den er utrolig sjelden. Hvem vet, kanskje du får øye på den?

Reisa er en stor nasjonalpark med få merkede stier og veier. Skal du gå lange turer her må du være vandt med å være mye ute og kunne bruke kart og kompass. Sjekk ut våre turtips i kartet under. God tur!

Ovi Raishiin – besøksområde i Reisadalen

Mange av turene i Reisa nasjonalpark er krevende og egner seg ikke for alle. Da er det fint at man kan besøke Ovi Raishiin og oppleve nasjonalparken herfra. Her kan man lære mer om parken, dyrene, fuglene og plantene som finnes her.

Om sommeren er det fast vertskap her tirsdager og fredager fra 10.00-18.00.

 

  • Foto: Lars Løfaldli

    1. Ovi Raishiin – besøksområde i Reisadalen.

    Mange av turene i Reisa nasjonalpark er krevende og egner seg ikke for alle. Da er det fint at man kan besøke Ovi Raishiin og oppleve nasjonalparken herfra. Her kan man lære mer om parken, dyrene, fuglene og plantene som finnes her.

    Om sommeren er det fast vertskap her tirsdager og fredager fra 10.00-18.00.

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Reisa

Viktig informasjon til turen

Reisa er en nasjonalpark og det betyr at spesielle regler gjelder her. Det er viktig at du følger disse reglene slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder er det viktig at du forbereder deg så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Reisa eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Finnmark da vel! epost: finnmark@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene i Reisa

Dessverre vet vi lite om hvordan det går med fuglene i Reisa. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Menneskelige aktiviteter forstyrrer fuglene

    I de øde områdene i Reisa er ikke fuglene vandt med mye folk, så når området har mange besøkende kan dette skremme fuglene. Turgåing, jakt, fiske og reindrift er noen av de mennekelige aktivitetene i Reisa som kan påvirke fuglene.

  • Jakt på fugler

    I Reisa er jakt på noen arter populært, spesielt på artene fjellrype og lirype. For mye jakt kan føre til at det blir færre individer, som igjen kan bety at færre fugler kan fostre opp nye generasjoner med unger.