Brushane – skal vi danse?

Latinsk navn: Calidris pugnax

Om våren foregår årets største begivenhet, i alle fall for brusfuglene. Fordi det er hekketid pynter hannene seg med praktfulle fjær rundt hode og hals. Noen har en vakker lys fjærdrakt, andre en mørkebrun bekledning. De inntar sine faste plasser på lekeplassene i myra, og hunnene samler seg for å se på. Så begynner hannene sin iøynefallende dans. De hopper opp og ned mens de bruser med fjærene. Ofte utfordrer de hverandre for å se hvem som er den beste danseren. Den heldige vinneren får parre seg med damene.

  • Foto: Torborg Berge

    Flotte farger og masse fjær!

    De voksne hannene er lett å kjenne igjen, spesielt når de spiller for damenes gunst om våren! Ingen andre fuglearter ser slik ut. Noen mener at ingen av hannene er like. Hode og hals er oftest hvite, sorte eller brunrøde.

  • Foto: Martin Eggen

    Lang hals, lange bein og ganske langt nebb

    Hunner og ungfugler er litt vanskelige å kjenne igjen. De er brunspraglete. Men se etter den lange halsen, de lange beina og nebbet som gode kjennetegn.

  • Foto: Martin Eggen

    Ofte i flokk på gress

    Merk deg at brushaner ofte er samlet i flokker. De leter like ofte etter mat på plener, jorder og gressmarker som i fjæra.

Foto: Jan Erik Røer

Hekker i nord, overvintrer i sør

Brushanen er ikke redd for å fly et godt stykke, og de voksne hannene er ikke lenge her i Norge. De kommer i mai, og når de voksne hannene er ferdige med spill og parring, drar de sørover igjen. Allerede i juni er de på vei. Hunner og unge fugler reiser først sørover når det blir høst. Da er de ofte mange, for brushane er en vanlig art mange steder i nord. Også brushaner fra andre land besøker oss underveis på reisen sørover.

Reisen går helt til Afrika, og de stopper ikke før de har passert den store ørkenen Sahara.

Foto: Martin Eggen

Brushanen er en fjellfugl

Brushanen er vanligst helt nord i landet, men hekker også i fjellområder lengre sør. Noen steder finner du den også ved kysten, først og fremst fra Nordland og nordover. Den kan nemlig hekke i litt ulik type våtmark, både strandenger og myr.

På hekkeplassen skjuler hunnen reiret godt, og den kan være vanskelig å få øye på. Men kanskje får du øye på en brushane-leik? Da må du følge godt med, for fuglene lager ikke lyd under spillet. De bruser med fjærene, hopper og spretter, og det kan rett og slett bli slåsskamper. Hannene som vinner, parrer seg gjerne med flere hunner.

Brushanen bor i mange våtmarker i Norge

Selv om brushanen har blitt en mindre tallrik fugl, finnes de fortsatt i små antall ved mange våtmarker i Norge.