Kongeørn – jakter sammen, holder sammen

Latinsk navn: Aquila chrysaetos

Kongeørna er en rovfugl. Den må jakte all maten sin selv og det er ikke alltid så lett, for byttedyr kan være raske. Derfor jakter hannen og hunnen i et par noen ganger sammen for å få tak i mat til ungene. Hvis byttet slipper unna én av dem, kommer den andre til og tar opp jakten på maten!

 • Foto: Lars Løfaldli

  Gyllenbrun fjærdrakt:

  Voksne kongeørner har brune fjær over hele kroppen. I nakken og på hodet er fjærene ekstra lyse og ser nesten ut som gull. Dette kalles noen ganger kongeørna sin krone.

 • Foto: Martin Eggen

  Lang stjert, lite hode og slanke vinger:

  Voksne kongeørner ligner på unge havørner, for begge er mørke. Merk deg derfor forskjellen i formen på de to artene.

 • Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

  Unge kongørner har hvite felt under vinger og på stjert

  Unge kongeørner er lett å kjenne igjen fordi de har store hvite felt på vingene. Den innerste delen av stjerten er også hvit.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Kongeørna er i Norge hele året

Voksne kongeørner som har funnet seg en plass å bo drar sjelden ut på lange turer. Kongeørna finnes i hele Norge, men er vanligere i skog og fjell i Sør-Norge og vanligere ved kysten i Nord-Norge.

Unge fugler som ikke har en fast boplass flakker mer omkring, og tar gjerne turer ned til kysten.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Kongeørna har territorium der den kan finne mat

Å skaffe nok mat er viktig. Derfor må reiret ligge i nærheten av områder hvor det er mye byttedyr som kongeørna kan fange. Ender, hare og hønsefugler er de viktigste kildene til mat for kongeørna, så i områder hvor disse dyrene er vanlige er det stor sannsynlighet for at du får et glimt av den digre, majestetiske rovfuglen.

Reiret plasserer den på en berghylle eller i toppen av en stor furu. Plasseringen er viktig, for kongeørna vil gjerne at reiret skal få være i fred og at ingen uvedkomne skal forstyrre den og ørneungene.

Kongeørna bor flere steder i Norge

Kongeørna er en ganske vanlig rovfugl i mange fjellstrøk.