Lirype – like fugler leker best

Latinsk navn: Lagopus lagopus

Lirypa er en ganske sosial fugl som holder sammen i små flokker. Og når man henger sammen må man jo også ha det litt gøy. Liryper leker noen ganger med hverandre. En fugl kan invitere en annen til lek ved å bevege hodet opp og ned, mens den hopper og danser rundt, og er den heldig vil den andre lirypa være med på leken!

 • Foto: Martin Eggen

  Brun og hvit fjærdrakt:

  Lirypa har rødbrune og hvite fjær, ofte med hvite flekker innimellom det rødbrune. Om vinteren erstattes alle de rødbrune fjærene med hvite, og fuglen blir helt hvit.

 • Foto: Caroline Legg, Flickr, "Red Grouse -Lagopus lagopus scotica", CC BY 2.0 DEED

  Rødt øyenbryn:

  Over øyet har lirypa en rød hudflekk. Denne hudflekken er tydeligere hos hannene enn hos hunnene.

 • Foto: Ingeborg van Leeuwen, Flickr, "Willow Grouse", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

  Høres ut som en motorsykkel:

  Lirypa kan høres litt ut som en motorsykkel som starter. Hører du denne lyden i fjellet er nok lirypa like ved.

Foto: Terje Kolås

Lirypa er i Norge hele året

Lirypa trives med å bo i Norge hele året, og tilpasser utseendet sitt etter årstidene! Lirypa liker seg nemlig oppover mot høyfjellet i hele Norge, ofte nært tregrensa. Der er det mange rovdyr og rovfugler, så det gjelder å kunne kamuflere seg godt.

Om sommeren har lirypa spraglete brun og svart fjærdrakt med hvit mage og bein. Fjærdrakten gjør at lirypa kan kamuflere seg i fjellet og unngå å bli tatt av rovdyr og rovfugler.

Når vinteren nærmer seg, mister lirypa de rødbrune og svarte fjærene og bytter dem ut med hvite fjær sånn at hele fjærdrakten blir hvit. Da kan den nemlig kamuflere seg i snøen!

Foto: Statskog SF / Nils Fredrik Stenseth, Flickr, "Lirype_Nils_Fredrik_Stenseth", CC BY-NC 2.0 DEED

Lirypa liker seg i fjellet

I fjellheimen, blant kratt og små bjørketrær holder lirypa til. Her vandrer den rundt på bakken om sommeren og spiser bær og knopper. Om vinteren når snøen dekker bakken, sitter lirypa i bjørketrærne og spiser knopper fra trærne.

Om sommeren bygger lirypa reiret sitt i en liten grop i bakken, godt skjult under busker og kratt. Hunnen ruger eggene til de klekker. Når eggene klekker tar det ikke lang tid før hele familien forlater reiret. De små rypeungene følger etter moren sin rundt i fjellet frem til september.

Lirypa bor i fjellet og på vidda

Lirypa møter vi i viktige fugleområder i fjellet og noen ganger på vidda.