Fjæreplytt – pappa må passe ungene

Latinsk navn: Calidris maritima

Hann- og hunnfugler deler ofte på oppdragelsen til ungene. Ofte ruger begge foreldrene eggene, vokter redet, finner mat til ungene og holder dem varme. Slik er det ikke for fjæreplytten. Hunnen har ansvaret for å ruge eggene, men så snart de klekker, forlater hun redet og hannen får ansvaret for å fostre opp ungene helt alene!

  • Foto: Martin Eggen

    Kraftig og "rund"

    Fjæreplytt ser kraftig ut, og er nesten like bred som lang!

  • Foto: Martin Eggen

    Ser mørk ut om vinteren

    Mange sniper ser lyse ut, spesielt på undersiden. Fjæreplytt gir et mørkt inntrykk, men merk deg bein og nebb, som har en frisk oransje farge.

  • Foto: Frode Falkenberg

    Fint kamuflasjefarget om sommeren

    I sommerdrakt ser fjærplytten ganske annerledes ut enn om vinteren. Hele fuglen er lysere, og oversiden er full av mørke og brune fjær. Også om sommeren har den kraftige streker på bryst og langs siden av kroppen.

Foto: Frode Falkenberg

Norge er fjærplyttens "Syden"

Selv om fjæreplytten hekker i Norge, er det høst og vinter vi ser dem oftest. Helt nede i tanga i fjæra, på berg og strand, sitter fjæreplytten. Slike flokker kan telle mange hundre fugler. Her i bølgeskvulpet finner den små krepsdyr.

Fuglene kommer blant annet fra Svalbard, men de kan også komme fra Russland. Du kan også finne fjæreplytter som hekker langs kysten i Norge, men fordi vi har merket fugler med ringer vet vi at mange av «våre» fugler drar videre sørover, for eksempel til England.

Foto: Frode Falkenberg

Hekker i fjellet

Skal du møte fjæreplytten om sommeren, må du opp i fjellet. Høyt i fjellet, der det ikke vokser trær, der kan du finne fjæreplytten. Den liker det ganske tørt, så den legger oftest eggene sine på bakken mellom gress og mose.

Disse fuglene forlater fjellet i løpet av august og kommer tilbake når snøen forsvinner neste år igjen.

Fjæreplytten er en vanlig fugl i mange fjærer

I våtmarker og fjærer i Midt-Norge og Nord-Norge kan du møte på den lille fjæreplytten.