Blåfjella-Skjækerfjella

Blåfjella og Skjækerfjella ligger i Trøndelag fylke.

Registrer fugler du ser ved Blåfjella-Skjækerfjella
Foto: Jan Eivind Østnes

Fjellnaturen tiltrekker seg mange forskjellige fugler, spesielt om sommeren. Her er det nemlig fredelig og rolig, perfekt for fugler som hekker!

  • Perfekt sted å bygge reir

    Blåfjella-Skjækerfjella er en nasjonalt viktig hekkeplass for våtmarksfugler! Disse fuglene har reiret på bakken og da trenger de plasser med god kamuflasje. På myrene og rundt småvannene er det nok av fine skjulesteder hvor fuglene kan ha reiret sitt!

  • Mat til mange forskjellige fugler

    Hekkende fugler trenger mat, både til seg selv og ungene sine. Om sommeren er det masse mat i fjellet, og det er fuglene glade for! Overalt finnes frø, insekter og kryp som mange fugler koser seg med. Det finnes også gnagere som rovfuglene kan jakte på.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

De stille, langstrakte heiene og våtmarkene virker kanskje livløse ved første øyekast, men er du tålmodig vil du oppdage at det skjer mye spennende her hele døgnet!

Om våren kan du oppleve den fantastiske tiurleiken, forestillingen til storfuglhannene. Da må du opp tidlig om morgenen, for disse karene liker å starte showet sitt tidlig og holder på utover morgenen. Tiurleik er en av naturens merkelige og spektakulære opplevelser.

Tiurleiken er bare en av mange spennende fugleopplevelser her, for i Blåfjella-Skjækerfjella bor det mange forskjellige fuglearter. Nå skal vi bli kjent med fem kule fuglearter vi møter her!

Havelle – holder pusten kjempelenge!

Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!

Dobbeltbekkasin – ingen tid å miste

Om høsten reiser dobbeltbekkasinen sørover, helt til Sahara i Nord-Afrika. Dit er det langt, og mange trekkfugler bruker lang tid på å komme frem. Dobbeltbekkasinen derimot har ingen tid å miste. I hastigheter opp til nesten 100 kilometer i timen flyr denne fuglen over 6000 kilometer uten stopp!

Heilo – gullfuglen

Om sommeren er heiloen kanskje en av de vakreste fuglene i fjellet. For om sommeren forvandler nemlig den brune fjærdrakten seg til en drakt av gull! Brystet er kritthvitt og kullsort, så det ser litt ut som heiloen har på seg dress med gullfrakk over!

Storfugl – morgenstund har gull i munn

Om våren, når hekkesesongen er i gang, er en tidlig start på dagen viktig for storfuglhannen, eller tiur som han også kalles. Fra sin faste plass i en gren følger han med på sitt publikum, nemlig hunnfuglene som samles rundt leikplassen hans før soloppgang. Når tiden er inne begynner han tiurleiken. Oppvisningen består av hopp, brusing med fjærene og sang, og er han heldig liker damene oppvisningen velger han som partner.

Haukugle – ugle med haukeblikk

Det er lite som unnslipper det skarpe blikket til haukugla. Den følger med fra høyt over bakken, ofte sittende i et tre eller på en stolpe. Haukugla kan få øye på et byttedyr nesten en kilometer unna, selv om ikke byttet er større enn en liten mus!

Besøk fuglene som bor her

I fjelldalene, på vidstrakte våtmarker og lyngheier møter du på et spennende fugle- og dyreliv. Er du heldig møter du kanskje på en fjellrev eller elgen, skogens konge.

Sommeren og våren er den beste tiden å dra på tur i Blåfjella-Skjækerfjella. De fleste fuglene er nemlig her om sommeren for å hekke, og kommer allerede hit på våren for å gjøre seg klar for hekketiden. Om sommeren er det også lettere å gå tur for da er det ikke snø her og været er ofte finere.

Sjekk ut våre turtips i kartet under. God tur!

Lierne Nasjonalparksenter

Lierne Nasjonalparksenter er besøkssenteret til Lierne nasjonalpark og Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Her kan du lære mer om naturen, dyrene og fuglene i nasjonalparkene. Det er også mulig å gå tur i området for å se etter fugler. Det er også tilbud om naturveiledning til skoleklasser.

  • Foto: Terje Lislevand

    1. Lierne Nasjonalparksenter .

    Lierne Nasjonalparksenter er besøkssenteret til Lierne nasjonalpark og Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Her kan du lære mer om naturen, dyrene og fuglene i nasjonalparkene. Det er også mulig å gå tur i området for å se etter fugler. Det er også tilbud om naturveiledning til skoleklasser.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Blåfjella-Skjækerfjella

Viktig informasjon til turen

Blåfjella og Skjækerfjella er en nasjonalpark og det betyr at spesielle regler gjelder her. Det er viktig at du følger disse reglene slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for nasjonalparker her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder er det viktig at du forbereder deg så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

Fuglene i Blåfjella-Skjækerfjella overvåkes av fuglefolk

Fuglene som hekker i Blåfjella-Skjækerfjella overvåkes med jevne mellomrom av fugleeksperter. Dette er krevende arbeid, for det er lange avstander å gå, så derfor overvåkes ikke fuglene hvert eneste år. Overvåkning av fjellfugler er viktig for at vi skal kunne ta vare på dem i tiden fremover. Med tall fra overvåkningsarbeidet kan vi følge med på om det blir flere eller færre fugler i fjellet med tiden.

En av de som regelmessig besøker fuglene i Blåfjella-Skjækerfjella er Jan Eivind Østnes.

  • Foto: Jan Eivind Østnes

    Fugleekspert Jan Eivind

    har vært interessert i fugl siden han var liten. Interessen for fugler førte til at han tok en utdanning i biologi, og siden har han jobbet med fugl hele voksenlivet. De siste 15 årene har han jobbet med fuglearten taigasædgås og derfor er dette favorittfuglen hans. «Dette har gitt meg et tett forhold til arten, og også til enkeltindivider som jeg kan gjenkjenne fra år til år».

  • Lurer du på noe om Blåfjella-Skjækerfjella eller fuglene her?

    Ta kontakt med Jan Eivind da vel! epost: jan.e.ostnes@nord.no

Fuglene i Blåfjella-Skjækerfjella klarer seg bra

Det går dårlig for fuglene i de fleste norske fjellheimer, men i Blåfjella-Skjækerfjella går det litt bedre. Dobbeltbekkasinen trives godt her, og det antas at så mange som 600 dobbeltbekkasiner hekker her om sommeren. Fuglene i fjellet er allikevel ikke helt trygge, og det er flere grunner til det.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Turer, jakt og fiske forstyrrer fuglelivet. Spesielt i hekketiden kan fugler bli stressede av menneskelig aktivitet fordi de er redde for at noe skal skje med ungene deres.

  • Klimaendringer påvirker livet i fjellet

    Selv fuglene i fjellet merker effektene av klimaendringene. Temperaturene stiger også her, og det fører til endringer. Fugler fra lavlandet begynner å trekke opp i fjellet, og det skaper tøff konkurranse for fjellfuglene. Skoggrensa trekker seg også oppover, og da blir det mindre våtmark.